Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Cabarettalent ontpopt in Leiden
13 FEB 2013 • Door René van der Meer • Meer blogs over Theater

Cabarettalent ontpopt in Leiden

Vaste prik in het begin van het jaar: het Leids Cabaret Festival. Via audities, twee voorrondes, een halve finale en de uiteindelijke finale gaat het cabarettalent van dat moment naar huis met de jury- en/of publiekprijs. In de inmiddels 35 jaar dat het festival bestaat, is het rijtje oud-winnaars er een om in te lijsten. Voor onder andere Micha Wertheim, Katinka Polderman en Javier Guzman begon hun carrière grotendeels met het winnen van het festival.

Zover is het nog niet op dinsdagavond, de avond van de tweede voorronde. Terwijl de stijlvolle zaal van de stadsschouwburg volloopt met publiek dat een avondje uit is, vechten de kandidaten achter de coulissen tegen hun zenuwen.

Bertram van Alphen lijkt er geen moeite mee te hebben als eerste op te moeten. Met duidelijk veel podiumervaring neemt hij het publiek meteen mee in zijn leven. Als homo tussen de alto’s, carnavaliefhater in Oeteldonk en emotioneel wat labiele reiziger in een treincoupé kent Bertram de positie van underdog. Hij maakt er dankbaar gebruik van door hier met humor over te vertellen en zingen. Gesteund door een band komen zijn prachtig beeldende teksten tot leven in je hoofd.

We zijn begonnen en het niveau is hoog. Zeer hoog.

Dat blijft het met Jan Beuving, de tweede kandidaat van de avond. Ooit student wiskunde, maar het enige dat hij daaraan heeft overgehouden is dat hij standaard in een ruitjesoverhemd optreedt, zo legt hij uit. Zijn sterke, droge, grappen maken onderdeel uit van een eigen kijk op de wereld. Een wereld waarin alles overzichtelijk is. Waarin mensen elkaar liftend ontmoeten, jongens nog brood smeren en over de dood niet onnodige dramatisch wordt gedaan. Jan kiest een mooi ouderwets taalgebruik om zijn boodschap over te brengen en dit lukt hem uitstekend.

Nele Bauwens heeft duidelijk meer moeite om de zaal mee te krijgen. De Belgische met haar ‘pianootje’ hinkt op twee gedachten. Aan de ene kant speelt ze een naïef, lief type dat graag liedjes zingt. Daaronder borrelen echter wraakzuchtige fantasieën, zoals het doorsnijden van een varkenskeel. Spannend en soms ongemakkelijk, maar niet altijd op de momenten waarop Nele dit lijkt te bedoelen. Helaas.

Bij Wouter Monden is alles gelukkig glashelder. Hij heeft de marathon gelopen, is daarvoor kilo’s afgevallen en gestopt met roken. Hij moet alleen nog leren omgaan met drank. Prima verhaal voor in de kroeg; Wouter heeft een losse manier van vertellen en lijkt niet erg bezig met de vorm. Zijn optreden komt hierdoor wel wat licht over. Wat niet wil zeggen dat licht vermaak geen vermaak kan zijn.

Zo denkt de jury er ook over, Wouter is namelijk door naar de halve finale. Het is elf uur geweest wanneer de jury de uitslag bekend maakt. Naast Wouter gaan ook Jan Beuving en Bertram van Alphen door. Wat ons betreft een prima keuze. Ze strijden donderdag 14 februari samen met Kiki Schippers en De Partizanen, de andere halve finalisten, voor een plek in de finale van zaterdag 16 februari.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.