Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wim Helsen in première
28 JAN 2013 • Door Sara Madou • Meer blogs over Theater

Wim Helsen in première

Al bij zijn eerste show, in 2002, waren we om. Wim Helsen wist met zijn inmiddels kenmerkende absurdistische humor in Heden Soup! vanaf de allereerste briljante grap ons hart voor zich te winnen. Nederland is een land met een rijke cabaret-historie, maar onze zuiderburen kunnen er ook wat van. Waar Nederlanse cabaretiers nogal eens blijven hangen in een niet bijster originele blik op de actualiteit, of zelfs van elkaar gejatte grappen (we noemen geen namen, Guido kuch kuch Weijers), is Wim echt anders dan anders.

Origineel element: Wim had nooit iets met een rode draad in zijn voorstellingen. Geen strak stramien dus, waar losse verhalen zijdelings in pasten, om vervolgens steeds weer terug te grijpen naar datzelfde stramien. In Spijtig, Spijtig, spijtig zit die rode draad er voor het eerst (enigszins) in. Wim begint met een omschrijving van een man, die als een ontzettende klootzak klinkt. Dit gaat over hemzelf, maar hij wil uitleggen waarom hem niet valt te verwijten. Op het einde van de show, heeft hij dit ook daadwerkelijk uitgelegd. Maar niet voordat er een flinke berg zijlijntjes, moppen en andere anekdotes voorbij zijn gekomen. Tijdens de premiere in De Kleine Komedie hoorde wij een bezoeker zeggen: 'Zo raar, er zit nooit echt een duidelijk verhaal in zijn shows.' Voor een duidelijk verhaal hoef je inderdaad niet te gaan, voor een grote hoeveelheid sterke (en inderdaad soms best rare) grappen wel. Wij liepen met kaakpijn van het lachen de zaal uit.

Origineel element: Een moraal, een levenswijsheid, waar je over mijmert terwijl je het theater uit loopt? Wim doet er, in tegenstelling tot veel van zijn collega's, niet aan. Dat vinden wij zeer verfrissend. Als we een moraal willen, lezen we de bijbel wel.

Origineel element: bij een show van Wim hoeft niet elk lijntje een einde te hebben. Zo kan hij opeens zonder duidelijke reden decorstukken gaan verschuiven of beginnen aan een grap, waarvan je de clou nooit hoort. Vergeet ook vooral zijn rare dansjes niet.

Origineel element: Actualiteit boeit Wim niet zo. In Spijtig, Spijtig, Spijtig zit een nieuwsgerelateerde grap, maar op de zeldzaamheid daarvan gaat hij zelfs specifiek in. Extra voordeel: jaren na dato zijn zijn shows nog steeds net zo hilarisch. Zo quoten wij jaren na dato nog steeds 'Take it or leave it... at home' en volgt in ons hoofd na 'First things first'  automatisch 'Second things second, Third things third.' Of Spijtig ook zo quotable is? Dat moeten we nog even afwachten, maar een onmisbare show is het sowieso. Wel vooraf even je kaakspieren opwarmen.


Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.