Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Van werkbroek tot fashionitem
15 JAN 2013 • Door Genna Bostelaar • Meer blogs over Expo

Van werkbroek tot fashionitem

Bijna niemand kan zich meer een kledingkast zonder jeans voorstellen. Nederlanders zijn de grootste fans van het kledingstuk: volgens het museum dragen wij het grootste aantal jeans per hoofd van de bevolking.
 
Onze interesse in denim zie je gelijk in het begin van de expo terug: bezoekers vergelijken verwonderd hun eigen broek met de afbeeldingen en voorwerpen van het denim dictionary. Wij wisten bijvoorbeeld niet wat een denim head of een jeans met honey combs was. En weet jij waar het muntzakje zit?
 
Doordacht denim
Het museum leert ons ook dat de stof denim al 350 jaar bestaat. Het is bijna niet voor te stellen en toch waar, bewijzen de schilderijen uit de zeventiende eeuw. Spijkergoed in die tijd werd als werkkleding gebruikt. Lees: alleen het plebs droeg het. Later werd de stof door jongeren gedragen om zich af te zetten tegen de maatschappij, maar toen denim populair werd had dat niet zoveel zin meer.
 
Modeontwerpers konden niet langer om de stof heen. ‘Ik zou willen dat ik de spijkerbroek had uitgevonden: het meest spectaculaire, praktische en nonchalante kledingstuk dat er is’, zei Yves Saint Laurent ooit. ‘Het kledingstuk heeft sexappeal, eenvoud, bescheidenheid en expressie die ik in al mijn ontwerpen zoek.’ Dus werden er niet alleen broeken, maar ook jurkjes, bloezen en schoenen van de stof gemaakt. Echt origineel ben je dan ook niet meer als je een jeansjacket, spijkerjurkje of hotpants draagt. Bikers, moslima’s en twintigers have been there and done that.
 
Andere kant van de medaille
Populair of niet, er zit ook een minder charmante kant aan de spijkerbroek. Greenpeace Nederland zou Greenpeace Nederland niet zijn als ze je daar niet aan helpt herinneren. Op hun foto’s zie je hoe de broeken gezandstraald worden, om een afgedragen look te creëren. Deze bewerkingsmethode is gevaarlijk voor de longen van de werknemers en slecht voor het milieu.
 
Gelukkig eindigt de expo zeker niet negatief. Je krijgt tips over hoe je duurzaam met je jeans om kunt gaan en je kunt in de werkruimte je eigen denimaccessoire maken. Als je het museum uitloopt zou je er een liedje over willen schrijven, net zoals David Bowie, Lana Del Rey of Jake Owen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.