Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Troef je buurman af met Tarantino trivia
15 JAN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Troef je buurman af met Tarantino trivia

1. De cameo's van Quentin.
Dat Tarantino altijd een bijrolletje speelt in zijn eigen film, is waarschijnlijk zijn bekendste trademark. Leer dit lijstje even uit je hoofd. Tarantino speelt:
Mr. Brown in Reservoir Dogs (1992),
Jimmie Dimmick in Pulp Fiction (1994),
Het antwoordapparaat in Jackie Brown (1997),
Niet in Kill Bill: Vol. 1 (2003),
Niet in Kill Bill: Vol.2 (2004),
Warren in Death Proof  (2007),
De eerste gescalpeerde nazi én een Amerikaanse soldaat in 'Pride of Nation' in Inglourious Basterds (2009).
De rol in Django Unchained verklappen we nog even niet, dat maakt de verrassing des te leuker.

2. De cameo’s van Django Unchained
De belangrijkste cameo’s in Django Unchained zijn die van Jonah Hill (één van de slechtgemutste Regulators, de KKK bestond in die tijd nog niet) Franco Nero en Robert Carradine.  
Franco Nero heeft wat ons betreft de mooiste rol. Hij is de kroegbaas tegen wie Django de gevleugelde woorden ‘The D is silent’ zegt. Franco Nero speelde Django in de originele film en antwoordt dan ook: ‘I know.’ De witte handschoenen die hij draagt, zouden een verwijzing zijn naar de eindscène van het origineel: daarin werden Django’s handen verbrijzeld omdat hij van diefstal werd verdacht.
Als je écht indruk wil maken op die irritante buurman naast je, zeg je als een van de spoorzoekers in beeld komt: ‘Ah, Robert Carradine, de verplichte Mean Streets-acteur. In elke film die Tarantino geregisseerd heeft, op Death Proof na, zit namelijk een acteur uit Martin Scorceses Mean Streets (1973). Harvey Keitel zit in Reservoir Dogs (1992) en Pulp Fiction (1994), Robert De Niro in Jackie Brown (1997) en David Carradine neemt Kill Bill: Vol. 1 (2003) en Kill Bill: Vol. 2 (2004) voor zijn rekening.

3. De meest onverwachte cameo (die inderdaad nooit doorging)
In het dankwoord dat eigenlijk bij Nirvanas In Utero had moeten zitten, wordt op plek veertien Quentin Tarantino bedankt. Waarom precies is nooit helemaal duidelijk geworden, maar volgens Courtney Love was Kurt Cobain gecast als de drugsdealer in Pulp Fiction. Die rol ging uiteindelijk naar Eric Stolz en Courtney Love zegt wel meer dingen, maar het kan in ieder geval geen toeval zijn dat op de soundtrack van Pulp Fiction ook een special thanks uitgaat naar Nirvana: ‘Nirvana (R.I.P Kurt)’.
 
4. ‘Wat gek eigenlijk…
…ik heb helemaal geen trunk shot gezien?!’ Dit is een opmerking die iedere Tarantino-kijker wel begrijpt. Je buurman zal waarschijnlijk instemmend knikken en iets zeggen als: ‘Ja. Er waren natuurlijk nog geen auto’s in die tijd, maar ik had eigenlijk wel verwacht dat er wel iets met die koets gedaan zou zijn.’
Nu heb je hem waar je hem hebben wil. Maak het af met: ‘Trouwens, nu ik erover nadenk. Waar is de verwijzing naar Nederland? Ik bedoel: Little Green Bag en Mr. Orange / Freddy Newandyke in Reservoir Dogs, het pakje Drum waar Vincent een shaggie van draait in Pulp Fiction, het gesprek over Amsterdam in dezelfde film, het noemen van Rutger Hauer in Jackie Brown en de naam van the bride in Kill Bill is Beatrix! Maar het lijkt wel alsof Quentin sinds Inglourious Basterds geswitcht is naar onze oosterburen! King Schultz (Christoph Waltz) lijkt me nogal Duits en het paard van Django heet Fritz, ook al is dat natuurlijk een verwijzing naar het paard van western-ster William S. Hart.’ Bam!

5. Restaurant
Het kan zijn dat je nu plezier begint te krijgen in het etaleren van kennis. Om dit gevoel nog even vast te houden, is het prima om over het gebrek aan een restaurantscène (we kunnen hier weer een lijst neerpennen, maar elke willekeurige Tarantino-film werkt) te beginnen. Voeg eraan to: 'Gelukkig maakt Tarantino dat dan weer goed door zijn klassieke dialoog-terwijl-een-acteur-iets-met-eten-doet. Inclusief close-up’s van de handen van die acteur tijdens de handeling.' Onze favoriet is de strudel-scène in Inglourious Basterds, dus we waren blij 'verrast' met de bierschenk-scène in Django Unchained. Vanwege de wederom fantastische Christoph Waltz én vanwege het bier.

6. ‘Wist je dat dit niet de eerste keer is dat Tarantino in een Django-film speelt?’
In 2007 kwam in Japan de film Sukiyaki Western Django uit. Het is misschien wat overbodig om te zeggen maar ook dit was een remake van Django (1966). Regisseur Takashi Miike nodigde Tarantino uit om een bijrol te spelen. Nu horen we je denken: waarom? Waarschijnlijk omdat Tarantino zijn liefde voor Django al eerder openlijk heeft verwerkt in een film. Kun je je de scène uit Reservoir Dogs nog herinneren, waarin Mr. Blonde een oor van een politieagent afsnijdt?  In de originele Django moest iemand zijn eigen afgesneden oor zelfs opeten, extreem gewelddadig voor een film in die tijd. Django werd om die reden niet uitgebracht in Engeland. De mannen die aan het eind van Django Unchained poker spelen met de oren van hun slaven als inzet, zijn dus geen verwijzing naar Reservoir Dogs, maar naar Django.

7. ‘Hoe weet je dit allemaal?’
Inmiddels zal de beste buurman redelijk murw zijn gebeukt. Jankend zit hij in zijn stoel, waarom wist hij dit allemaal niet? Dat is het moment dat je hem naar het EYE filmmuseum stuurt. Daar kan hij tot en met 23 januari naar Tarantino Unchained. Hier worden alle oude films van Tarantino vertoond én enkele van zijn inspiratiebronnen. Zoals de originele Django en Rio Bravo, de film die Tarantino naar verluidt altijd draait om te testen of een mogelijk vriendinnetje ook écht wat voor hem is.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.