Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Toegetakeld door de liefde
30 JAN 2013 • Door René van der Meer • Meer blogs over Film

Toegetakeld door de liefde

Daar zit hij dan, meneer de schrijver. Zijn debuut was een succes, maar momenteel komt er niets uit zijn vingers. Nog maar een whisky dan. En een peuk. Zie hier het bestaan van schrijver Arie.  Een writer’s block heeft hem tegen de grond gewerkt. Niets lijkt hem in beweging te krijgen, zelfs geen ongeduldige berichten van de uitgever op zijn antwoordapparaat.

Rode haren en goddelijk figuur
Maar dat was voordat zíj de hoek om kwam rijden in de tram die ze bestuurt. Met haar rode haren en goddelijke figuur lijkt ze meer op een filmster dan iemand die lijn 4 door de stad stuurt. Sonja heet ze en Arie weet het zeker: hij is verliefd en dit zijn muze. Net wanneer hij werk wil maken van zijn verliefdheid, wordt de tramlijn omgelegd en dreigt Sonja uit zijn leven te verdwijnen. Zoekend, fantaserend en verlangend naar zijn muze, glipt het echte leven door Arie’s vingers.

Toegetakeld door de liefde is oorspronkelijk een verhaal van Aat Ceelen. Ari Deelder las het en zag sommige passages al helemaal voor zich. Daar moest een film van komen. En zo geschiedde, toen haar scenario een competitie van het Rotterdam Media Fonds won. Afgelopen zaterdag ging de film in première op het IFFR.

Geslaagde casting
Raymond Thiry speelt Arie en zet de onmacht van de worstelende schrijver treffend neer, zonder hem tot een groot slachtoffer te maken. Deze aanpak maakt Arie extra spannend. Sonja (een rol van Anna Hermanns) straalt van het doek als een soort nichtje van Mad Men Joan. ‘Mannen willen haar hebben, vrouwen willen haar vriendin zijn’, zo verklaarde Deelder deze geslaagde casting.  

Al in de eerste scenes is duidelijk dat Deelder in haar debuutfilm een totaal eigen wereld heeft gecreëerd waarin fantasie en werkelijkheid in elkaar overlopen. Het ene moment kijk je naar een man in de tram, kort daarna staat de barman in slow-motion een cocktail te shaken en weer later volgt een bloederig strandgevecht in de vorm van een korte tekenfilm.

Gelaagd plot in een betoverende vorm
Dat je als kijker de draad niet kwijtraakt, is de verdienste van het verhaal, van Thiry en van de geweldige muziek. Dit laatste met dank aan New Cool Collective. De zoektocht naar Sonja schiet alle kanten op, maar wordt bijeengehouden door een opzwepende soundtrack en een acteur die zijn diepste gedachtes met je deelt, waardoor je hem bijna als vriend gaat beschouwen. Op driekwart van de film valt Deelder wat in de herhaling, maar vorm wint het hier van inhoud. Een gelaagd plot in een betoverende vorm, swingend op een mix van jazz en rock ’n roll. Wat ons betreft het begin van meer films van Deelder.

Cijfer: 7,5

Nog te zien op IFFR
Vrijdag, 1 februari, 17:15 uur, Cinerama 2

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.