Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
The Master
24 JAN 2013 • Door Genna Bostelaar • Meer blogs over Film

The Master

Als je al jaren een filmfestival organiseert, is het lastig om vernieuwend te blijven. Wellicht is dit ook de reden dat het IFFR voor The Master als openingsfilm koos. De productie is op 70mm-formaat, waar je bakbeesten van camera’s voor nodig hebt.
 
Een uitzonderlijk formaat film vraagt om een enorm filmscherm. Dit vult zich snel met een helderblauwe zee en Freddie Quel, die brak op een marineschip ligt. De oorlog in Japan is voorbij, maar dat betekent niet dat iedereen rondedansjes maakt. Freddie ziet er beangstigend slecht uit en dat komt niet alleen door zijn veel te hoge jaren vijftig broek. Hij drinkt veel: alcohol, verfverdunner, olie, fixeervloeistof, echt alles stroomt door zijn keelgat. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden.
 
Proefkonijn
Regisseur Paul Thomas Anderson wist dat er eigenlijk maar één man Freddie overtuigend kon spelen: Joaquin Phoenix. Hij vertolkte de drugsverslaafde Johnny Cash in Walk The Line erg sterk en kreeg daar zelfs Golden Globe en een Oscarnominatie voor.  Zoals Phoenix in deze film Freddie neerzet is nóg beter. Freddie belandt in de cel als hij agenten aanvliegt die Lancaster Dodd , ‘zijn meester’, oppakken. De manier waarop hij hoofdbeukend en schoppend het interieur van zijn cel te lijf gaat, zul je niet snel vergeten.
 
Philip Seymour Hoffman valt ook op in zijn rol als Lancaster Dodd. Lancaster is een charismatische praatjesmaker met z’n eigen religieuze organisatie. ‘De meester’ manipuleert iedereen en wie hem niet gelooft kan rekenen op een woede-uitbarsting. Hij laat zijn perfecte proefkonijn Freddie plein publique honderd keer in een kamer heen en weer lopen. De wereld zou immers nooit meer aan Lancaster twijfelen, als deze methode zou werken.
 
Ongezouten mening
Op de première van The Master vroegen wij naar de ongezouten mening van CJP’ers. Silvija van Dalen: ‘De acteurs spelen heel goed, zij zorgen er echt voor dat de film meeslepend werd.’ Silvija is niet de enige die wel te spreken was over de spelers; tijdens het filmfestival in Venetië wonnen zowel Phoenix als Hoffman de award voor Beste Acteur. Regisseur Anderson viel daar ook in de prijzen met de film: hij kreeg de Zilveren Leeuw voor Beste Regie.
 
De maker van There Will Be Blood en Magnolia schiep hoge verwachtingen bij CJP’ers. Pashouder Silas de Bruijn: ‘Het is een goede film, ondanks dat ik The Master minder goed vind dan de vorige films van Anderson. Ik had gehoopt dat hij meer in ging op de psychologische kant van het verhaal en wilde meer zien van de activiteiten in sektes. In deze film lijkt het alsof Freddie niet gevoelig is voor de spelletjes van de meester.’ Daar heeft Silas een punt. Het was inderdaad interessanter geweest als Freddie lijp werd door de meester, in plaats van dat hij al mesjogge is en Lancaster hem slechts een klein beetje beïnvloedt.
 
Stof tot nadenken
Het grote filmscherm wordt zwart. Een open einde vindt CJP’er Jovana Fijn goed: ‘Het past bij de regisseur en de mystieke sfeer rond de film.’ The Master geeft in ieder geval stof tot nadenken. De filmfanaten praten er dan ook nog lang over na op het openingsfeest. Het is meer een borrel dan een dansfestijn, maar niet getreurd: er zijn nog genoeg party’s op het festival waar je wel met je voetjes van de vloer kunt.
 
Cijfer: 7,0

Nog te zien op het IFFR: The Master is op het IFFR uitverkocht. De film draait nu ook in reguliere bioscopen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.