Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
NO!
29 JAN 2013 • Door Arne van Terphoven • Meer blogs over Film

NO!

Dictator Augusto Pinochet heerste na zijn staatsgreep in 1973 met harde hand over Chili. Zoals het een dictator betaamt staat zijn cv vol met martelingen, moorden, verdwijningen en politieke gevangenen: zeker 150.000.

Als eind jaren tachtig de internationale druk om zijn regime te legitimeren wel heel groot wordt, ziet hij geen andere weg dan een referendum uit te schrijven. Stem je JA dan ben je voor nog eens acht jaar Pinochet, stem je NEE dan zal de dictator aftreden. In de aanloop naar het referendum, waar de Chileense bevolking op voorhand geen enkel vertrouwen in heeft, krijgt zowel het front JA als het front NEE iedere dag 15 minuten zendtijd op nationale televisie.

Is dat niet gay?
Dit is het moment waarop onze held Rene Saveedra in beeld komt. Saveedra wordt gespeeld door Gael Garcia Bernal en dat betekent over het algemeen dat bij ons de film al niet meer stuk kan. Prachtig ingetogen speelt Garcia Bernal de rol van getalenteerde reclamemaker die zichzelf ziet uitgroeien tot creatief leider van de oppositie, team NO. In plaats van de zendtijd te vullen met horrorbeelden en cijfers van de misdaden, gooit hij het over een andere boeg: de NO-campagne krijgt een Coca Cola-achtige feel good energie. Met een heuse jingle, danseressen, bloemen en groen gras. En een logo met een regenboog. ‘Is dat niet gay?’, vraagt zowel NO als SI zich af.

Magnetron
Rene Saveedra heeft niet echt bestaan. Het verhaal is losjes gebaseerd op echte gebeurtenissen. De campagnebeelden zijn echter wel echt. No is een mix van authentieke nieuwsbeelden, de echte campagne en een geacteerd verhaal. Regisseur Pablo Lairrain heeft dit op fantastische wijze tot een geheel weten te smeden. De meest opvallende keuze is dat het beeldformaat weer in verhouding 4:3 is, in plaats het 16:9 van tegenwoordig. Ook zijn de kleuren heerlijk vaal, zoals die oude van de oma geërfde tv die ieder kwartier een klap nodig had. Het tijdbeeld wordt prachtig neergezet, door skateboards in de straat en het laatste, verbluffende technische snufje, namelijk de magnetron. Ook krijgt Saveedra niets dan scepsis van zijn eigen ex-vrouw, moeder van zijn zoon. Al deze lijntjes zijn perfect gedoseerd en leiden nergens af van waar het om gaat: een onwaarschijnlijke campagne in de strijd tegen een onverslaanbaar geachte dictator. Ook al weet de kijker de uitkomst allang, de spanning is constant voelbaar.

Juweel
No benut allerlei facetten van het medium film op originele wijze, is spannend en ook nog eens grappig, je steekt er wat van op en dat ook nog eens aan de hand van een geniaal waargebeurd element: de NO campagne. Een juweel, zeggen wij gewoon.

Cijfer: 8

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.