Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Nieuwe Tarantino: Django Unchained
17 JAN 2013 • Door Sara Madou • Meer blogs over Film

Nieuwe Tarantino: Django Unchained

Met Tarantino weet je het wel. Humor, geweld dat zo overdreven gebracht wordt dat het weer bijna luchtig is, lange dialogen over voor het verhaal niet relevante onderwerpen, een cameo van de meester zelf, opvallende karakternamen en een trunk shot. Waarom zou je een succesvol concept aanpassen? De vaste Tarantino toestanden zitten dus ook in Django Unchained. Afgezien van dat trunk shot dan, maar goed, gezien het feit dat de film zich rond 1858 afspeelt, begrijpen we dat wel.
 
Het verhaal: Django (Jamie Foxx met z’n uitgestreken smoelwerk) is een slaaf, die door premiejager Schultz (Christoph Waltz, tevens onze held) wordt bevrijd om hem te helpen in een zoektocht naar wat slechteriken. Het klikt wel tussen de twee en ze vormen een succesvol premiejagend duo. Ondertussen is Django op zoek naar zijn vrouw (Kerry Washington), die verkocht is aan slavenhandelaar Calvin Candie (Leonardo diCaprio). Maar het is geen kwestie van ‘hé Calvin, geef me mijn vrouw terug’ en they live happily ever after. Gelukkig niet, voor ons dan.
 
De film duurt ruim drie uur en nee, dat is niet té lang. Je wordt namelijk danig geamuseerd. Doordat er vele verschillende settings in zitten, blijft het geheel genoeg afwisseling bieden. Na een hilarisch stuk over niet goed-werkende Klu Klux Klan-kappen (let op, jawel, Jonah Hill) volgt er een bloederig gevecht, waarna er weer een lange dialoog komt, waardoor je als kijker tot rust kunt komen.
 
Wat ons betreft had iedere scène met Christoph Waltz wel dagen mogen duren. Mooi om deze door Tarantino in Inglourious Basterds geïntroduceerde acteur in een vriendelijker rol te zien, waar hij regelmatig een collega van het scherm speelt. Kerry Washington bijvoorbeeld, in de rol van Django’s vrouw. Maar goed, laten we niet oneerlijk zijn: Tarantino geeft haar ook weinig meer te doen dan paniekerig in de camera kijken, huilen en schreeuwen. Hou daarentegen Samuel L. Jackson goed in de gaten, in een bijrol waarin je hem in eerste instantie niet eens herkent.
 
Nog even over dat geweld, want daar is (met name in het conservatiere Amerika) nogal wat discussie over geweest. Tarantino zou geweld verheerlijken, door zijn manga-achtige bloedspetters. Maar eigenlijk klopt dat niet. Want juist doordat het zo over the top is, wordt het weer een (op z’n minst licht-)komisch geheel. Kijk maar eens naar de shoot-out in de mansion op Candieland. Wij konden dat in ieder geval beter hebben dan het Mandingo-gevecht, waarbij twee donkere mannen tot op de dood met elkaar vechten. Waar het minder cartoonesque wordt, is het gelijk een stuk gruwelijker.
 
De zwakkere magen onder ons zullen dan misschien af en toe een zwaar moment hebben, zij kunnen zich mooi focussen op de dialogen. Want ook in deze film zijn weer genoeg onliners te vinden om op t-shirt teksten te zetten en spraakmakende scènes waar je, met een biertje erbij, nog urenlang over kunt napraten.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.