Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Na de Repetitie/Persona van Internationaal theater Amsterdam
07 JAN 2013 • Door Sara Madou • Meer blogs over Theater

Na de Repetitie/Persona van Internationaal theater Amsterdam

Dat er, door het vertrek van steracteur Jacob Derwig, naarstig gezocht moest worden naar een vervangende tegenspeler, weerhield Internationaal theater Amsterdam er niet van om een bijzonder stuk neer te zetten. Gijs Scholten van Aschat nam de honneurs waar in Na de Repetitie/Persona. En hoe. Omringd door vrouwen (Karina Smulders, Marieke Heebink, Frieda Pittoors) stort hij zich vol overgave op het tweeluik, werken van Ingmar Bergman.
 
In Na de Repetitie een regisseur, geobsedeerd met theater maken. Een enthousiaste, verleidelijke actrice zet hem aan het denken: er is méér dan het toneel. Persona gaat over een grande dame in de toneelwereld, die juist helemaal klaar is met het acteerwereldje. Ook zij moet de zin van het leven weer leren zien.
 
Twee ogenschijnlijk gelijksoortige toneelstukken, die toch een heel andere blik op de toneelwereld bieden. Ze sluiten naadloos op elkaar aan en de kleine cast, die dan ook meerdere rollen per persoon op zich neemt, gaat dit makkelijk af. Wij vragen graag je extra aandacht voor Marieke Heebink. Een hele bijzondere actrice die misschien niet Halina of Carice-achtige faam heeft, maar dit absoluut wel verdient met haar sterke spel.
 
Het werk van Ingmar Bergman is sowieso de moeite waard. Deze Zweedse regisseur kun je, naast zijn toneelstukken, ook kennen van zijn films. Hij maakte bijvoorbeeld het geweldige Fanny & Alexander en The Seventh Seal, een van zijn bekendste films. Geen vrolijke ‘niets aan de hand’-films, wat ook voor zijn toneelproducties geldt, maar als je je brein graag uit wil dagen is hij the right man for the job.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.