Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Museum van de maand: Zwolle
07 JAN 2013 • Door Genna Bostelaar • Meer blogs over Expo

Museum van de maand: Zwolle

2011 was niet het beste jaar voor gebouwen op de Zwolse Melkmarkt. Een gasexplosie verwoestte een pand en een paar maanden later stond restaurant Humphreys in brand. Stedelijk Museum Zwolle bleef, als een ware bikkel, haar tentoonstellingen showen. Gelukkig maar.

Nog voordat we de folders over de tentoonstellingen gepakt hebben, kunnen we al niet om de eerste expo heen: Poppenparade Gnaffel. Het Zwolse Theater Gnaffel gebruikt de poppen in haar toneelvoorstellingen, waarbij de spelers ze laten bewegen en praten.

De grootste vriend van het theater, de pop Frot die op een rat lijkt, ‘vertelt’ je in de Filmzaal alles over het vijfentwintigste jubileum van Gnaffel. Met een beetje popcorn erbij is dat zeker interessant.

Pronken met fabeldieren
Na de film gaan we naar Pronken; een nieuwe tentoonstelling die tot en met 5 mei te bewonderen is. De naam zegt het al: deze expo gaat over opscheppen. Over jezelf en je kleding, hebbedingetjes en  dieren. Eh, dieren? Jazeker. Drie kunstenaars geven hun visie op het thema pronken en Les Deux Garçons (kunstenaarsduo Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen) doen dat door opgezette dieren te versieren. Met feesthoedjes, jurkjes en kettingen krijgen de beesten iets vrolijks en fabelachtigs. Wellicht speelt het klokkenspel van de Peperbus (de Martinitoren van Zwolle) dat je op de achtergrond hoort hier ook wel een rol in, maar dat terzijde.

Pronken met jezelf kan natuurlijk ook. Zoals we dat nu met profielfoto’s op Facebook doen, deden ze dat vroeger met portretten. Sieradenontwerpster Ineke Otte gebruikt de schilderijen van adellijke dames en plakt sieraden op de glazen wand die daarvoor staat. Kragen met groen gras en kettingen met plastic visjes bijvoorbeeld. Opvallen doet het zeker. Dit geldt ook voor de werken van Marianne van Heeswijk op de eerste verdieping. Haar ‘Land of hope and glory’ is gemaakt van kleurrijke beeldjes, spiegels en cd’s.

Het Drostenhuis en Zwolle Ondergronds
Als we op via trap (waar weer die Gnaffels opduiken) terug naar de eerste verdieping lopen komen we bij Het Drostenhuis. Dit huis was in de zestiende eeuw van een rijke Zwolse familie. Je waant je, mits je de poppen even vergeet, echt in die tijd. Zo is de keuken een authentieke plek, waarin je de koks en dienstmeiden al bijna ziet rondlopen. De andere kamers, zoals de Tuinkamer, Achterkamer en Zilverkamer, laten je verschillende schilderijen zien. Trots als Zwolle is geven alle kunstwerken, gemaakt door Zwolse schilders, de stad uit die tijd weer.

Om de afwisseling tussen poppen, opgezette dieren en schilderijen compleet te maken, bezoeken we ook nog even Zwolle Ondergronds. Deze aparte tentoonstelling in de afgelegen en koude kelder showt veel aardewerk uit bijvoorbeeld de Museumtuin.

Eenmaal bovengronds en buiten het museum, blijven de manieren om te pronken nog even door je hoofd spoken. Het enige wat wij nog konden doen is fanatiek flaneren over de Melkmarkt. We zijn benieuwd welk effect het Museum van de Maand op jou heeft.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.