Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
moordtocht met caravan: sightseers
27 JAN 2013 • Door Arne van Terphoven • Meer blogs over Film

moordtocht met caravan: sightseers

De poster van Sightseers toont twee touristen. Een man, een vrouw, beide in lekker praktische kleding. Warm, robuust en vreselijk lelijk. Hij wat nors, zij nogal onnozel. Ook staan er op de poster wat juichende Engelse commentaren. 'Funny as hell' en 'Laughing out loud'. Oh nee, denkt men: een slapstick over twee mensen in een caravan. Weer een lekke band, weer een hoop geklooi met stroom/water/slaap/vul verder maar in.

Maar nee.

Sightseers gaat inderdaad over twee mensen die met de caravan op pad gaan in Noord Engeland. Maar verder is er niets voorspelbaars te ontdekken.

Potloodmuseum
Dertigers Chris (Steve Oram) en Tina (Alice Lowe) zijn verliefd. Dat is nogal wat, vooral voor Tina die nog bij haar immer klagende en zich vreselijk aanstellende moeder woont. Chris heeft een mooie auto met een grote caravan en zet Tina aan tot en rebelse daad: ze gaan op vakantie in eigen land. Hoogtepunten in het programma zijn het potloodmuseum en ook de eerste tram die ooit door London reed. Tina is de koning te rijk. Ze laat zich dan ook niet uit het veld slaan als er een ongeluk gebeurt: Chris rijdt met de caravan over een man heen die daardoor doodbloedt. 'This is not going to ruin our holiday, is it?' 

Het ongeluk blijkt echter niet zo toevallig als het lijkt. Het is bepaald niet de laatste dode die valt tijdens de caravantocht door het schilderachtige landschap.

Oram en Lowe schreven het scenario voor Sightseers zelf en overal voel je waar dit verhaal begonnen is: herinneringen aan caravanvakanties en vooral de eindeloze reeks conflicten, ontberingen, frustraties en ruzie.  De film staat constant onder hoogspanning, maar behoudt ook een enorme lulligheid. Net als een echte trip met en caravan dus.

Onvolkomenheden van de mens
De keuze om het scenario naar regisseur Ben Wheatley toe te schuiven is helemaal raak. Wheatley heeft niet het meest positieve beeld van de wereld, maar benadert dat met een lach. Hij heeft een feilloos gevoel voor de onvolkomenheden van de mens. Daardoor is Sightseers een rauwe, ongemakkelijke film geworden die vol zit met keiharde grappen. Het wordt maar erger en erger, maar de uitverkocht grote zaal in het Oude Luxor lacht juist harder. Tegen het einde van de film gaat er zelfs gejuich door de zaal.

Jaarlijstje
Sightseers is geen aanklacht tegen wat dan ook en een diepere moraal is ver te zoeken. Dat is zeer verfrissend. Zelfs het waarom van het hele verhaal (waarom maakt Chris mensen dood, waarom vindt Tina dit eigenlijk wel een aardige invulling van de vakantie) wordt helemaal in het midden gelaten. Doordat die ballast gelukkig achterwege is gelaten wordt Sightseers lekker licht verteerbaar, ook al is het eigenlijk allemaal niet zo vrolijk. Dat maakt dat we hem alvast in ons jaarlijstje schrijven onder meest verrassende komedies van het jaar.

Cijfer: 7,5

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.