Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Lesson of the evil
25 JAN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Film

Lesson of the evil

Eerlijk is eerlijk, wij waren enigszins verbaasd toen Lesson of the Evil op sold out kwam te staan. Takashi Miike heeft namelijk héél veel films gemaakt en dat zijn zeker niet allemaal voltreffers. Een trailer met Engelse ondertitels lijkt onvindbaar, dus die biedt ook weinig houvast. Aan de andere kant staat Miike (Ichi The Killer, 13 Assasins) hoe dan ook garant voor een flinke dosis rondspuitend bloed en een verziekt wereldbeeld, dus misschien hoef je om een kaartje te kopen ook niet meer te weten dan dat hij de regisseur is.

Iedereen die op die laatste manier heeft besloten om zichzelf een avondje bruut geweld aan te doen, zit gebakken. Hoewel de film niet zo gory wordt als Ichi The Killer, we spotten slechts één darm, schatten we de gebruikte hoeveelheid nepbloed op ongeveer twee- à driehonderd liter.

Het verhaal
Hasumi is de populaire nieuwe leraar Engels op een middelbare school in Tokyo. Zowel alle leerlingen als leraren bewonderen hem, want hij is jong, knap en heeft een duidelijke missie: het pesten, spieken en ander slecht gedrag (zoals affaires die leraren hebben met veertienjarige jongens en meisjes) uit te roeien. Hij doet dat alleen op een vrij letterlijke manier. Hasumi begint nog subtiel aan zijn missie door mensen ‘zelfmoord te laten plegen’. Maar als een aantal kinderen en een oplettende scheikundeleraar vermoedens krijgen dat hij iets met die sterfgevallen te maken heeft, roeit hij de hele klas, leraren incluis, uit met behulp van een dubbelloops shotgun. Ziedaar: het bloederige feest waar iedereen op zat te wachten.

Duurt lang…
We zeggen bewust ‘wachten’ omdat het echte bloedballet laat op gang komt. Miike neemt een lange aanloop waarin hij, in sfeervol gefilterd licht, laat zien waarom iedereen Hasumi vertrouwt. In iets minder lieflijke scènes krijgen we vervolgens een idee van wie hij écht is en waarom hij doet wat hij doet. Daarnaast loopt er ook nog een verhaallijntje over twee zwarte raven die bij Hasumi's huis rondhangen. Zij zouden boodschappers van de Noorse god Odin zijn. Dat levert op zich heel mooie shots op en het is een leuke poging tot wat mystieke diepgang, maar het had niet echt gehoeven. Waar dit nou op slaat blijft namelijk onduidelijk. Pas op ongeveer tweederde van de film krijgt Hasumi de zeer grafische, psychotische flashbackdroom die Lesson of the Evil doet kantelen van een spannende whodunnit voor tieners naar een brute slasher movie. Wat ons betreft maar net op tijd.

De derde helft
De finale is waar je voor blijft zitten. Hierin komt Miikes zieke kijk op de wereld pas echt mooi samen met zijn filmische vakmanschap. De meest gruwelijke moordscènes zijn zó gefilmd dat het bijna kunst wordt. Dat het lang duurde voordat er scholieren aan rafels worden geschoten, blijkt nu toch een plus te zijn. De slachtpartij maakt nóg meer indruk, omdat je zo’n beetje de hele schoolklas hebt leren kennen. De kijker heeft bovendien de tijd gekregen om vertrouwd te raken met Hasumi’s catchphrase ‘Excellent’ en zijn moordrituelen. Vooral het deuntje dat hij fluit (Die Moritat von Mackie Messer, zie het Youtube-filmpje) vlak voor hij iemand vermoordt, zal je daardoor blijven achtervolgen tot je in bed ligt. Het eindoordeel luidt dus: een visueel fantastische slasher. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Cijfer: 7,5

Nog te zien op het IFFR: Lesson of the Evil draait nog drie keer op IFFR. De eerste voorstelling is al uitverkocht, dus zorg dat je er snel bij bent voor de laatste twee: de Doelen Jurriaanse Zaal, woensdag 30 januari, 15:30 uur of Oude Luxor, donderdag 31 januari, 19:30 uur.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.