Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Geraakt door Lee(n)
28 JAN 2013 • Door René van der Meer • Meer blogs over Film

Geraakt door Lee(n)

Towers was aanwezig op het IFFR voor de première van de documentaire Lee Towers: the Voice of Rotterdam. De ene helft van de uitverkochte zaal bestond uit vrienden van Leen Huijzer, zoals Lee heet wanneer de spotlights uit zijn. Bekend met diens hartje van peperkoek knikten ze instemmend naar elkaar. ‘Ach ja, zo is Leen.’ De andere helft had net in de innemende documentaire kennis gemaakt met de kwetsbare kant van de Rotterdamse zanger. Zo kon het dat zelfs de stoerste jongens een brok in hun keel voelden, vanwege die goeie ouwe Lee. Inderdaad. Geraakt door fucking Lee Towers. Het kan raar lopen op het IFFR.

Bestond er nog geen documentaire over Lee Towers? Nee. Wel een dvd van zijn gala in Ahoy, maar een film over de man achter de gouden microfoon ontbrak. Filmmaker Hans Heijnen zag zijn kans en maakte in opdracht van RTV Rijnmond een documentaire rondom Towers.

Pinoblauw
Op geraffineerde wijze toont Heijnen het leven van de zingende kraanmachinist. Van de repetities met het Metropole Orkest tot een bezoek aan de Towers-archieven; een kale ruimte op een haventerrein waar pakken hangen die de zanger liet ontwerpen voor zijn eerste optredens in Ahoy. ‘Ze passen nog allemaal’, zegt Lee, inmiddels ver in de zestig. Drie seconden later staat hij tevreden in een Pinoblauw pak.

Naarmate de documentaire vordert, begin je meer en meer van de zanger te houden. Leen blijkt een zeldzaam oprechte man. Iemand die niet vergeet wie hij moet bedanken, iemand die graag moppen tapt en iemand die even moet huilen als iets hem raakt. Een duet met zijn kleindochter bijvoorbeeld. Of een rake vraag van een journalist. Of een herinnering aan zijn jeugd in Bolnes. Deels bijgestaan door mooie oude beelden uit deze periode wordt duidelijk dat Towers het leven niet cadeau kreeg.

Dun laagje glamour

Heijen houdt het portret van de zanger knap in balans. Shots van zijn meest recente show in Ahoy lopen over in die van een minder bombastisch optreden in een feestcafé. Voor Leen maakt het geen verschil of hij zich in een luxe kleedkamer of tussen de kratten bier moet omkleden. ‘Ik houd van mijn vak’ aldus Lee vanuit de keuken van een kroeg. Voor zijn gelakte herenschoenen staat een Maxi-Cosi die daar zolang is neergezet door een kroegbezoeker. Het bewijst hoe dun het laagje glamour op het bestaan van de zanger is. Leuk zolang het duurt, maar niets meer dan dat.

‘Want waar draait het nou allemaal om, lieve mensen?’, vraagt Lee na afloop van de première aan het Oude Luxor. Tijdens zijn dankwoord kreeg de zanger het even te kwaad, toen hij liet weten elk moment overgrootvader te kunnen worden. Nu heeft hij zich weer vermand en geeft hij antwoord op zijn eigen vraag. ‘Het draait om je familie. Om je vrienden. Alleen ben je nergens.’ Wanneer hierna You Never Walk Alone door de zaal golft en Lee laat horen waarom hij The Voice van Rotterdam is, dringt een vraag zich op: bestaat er eigenlijk al een standbeeld van Lee Towers?

Cijfer: 9

Nog te zien op IFFR: 
DO, 13 januari, 21:45 uur, Cinerama 4,  
ZA, 2 februari, 09:00 uur,  LantarenVenster 1

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.