Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Genept door onze eigen ogen
23 JAN 2013 • Door Genna Bostelaar • Meer blogs over Expo

Genept door onze eigen ogen

Optische illusies zijn cool. Je kent de vaas met twee gezichten misschien nog wel van de basisschool. Wij vermaken ons nu nog steeds goed met werken waarin gezichtsbedrog centraal staat, zoals in het Op Art Museum. De kunstenaars zijn immers genieën; zij beduvelen ons brein terwijl hun eigen brein ook niet alle kijkfouten doorheeft. De belangrijkste helden op een rijtje.
 
1. Escher
Escher is de beroemdste optische illusionist die er is. De eerste werken van deze Nederlander verschenen in 1920 en waren een inspiratiebron voor vele anderen. Zijn onmogelijke trappenhuizen en de handen die elkaar tekenen staan waarschijnlijk op je netvlies gebrand. Escher speelde in het begin van zijn loopbaan met wiskundige principes. Maar anders dan andere optische illusionisten varieerde hij daarna behoorlijk in zijn werk. Net als je een truc door hebt, verwart de kunstenaar je met twee of drie dimensies, onmogelijke ruimtelijke objecten, rare perspectieven en synchrone werelden. Het was een slinks mannetje.
 
2. Shepard
Iemand die je ook bedondert waar je bij staat is Shepard. The Elephant Illusion, de olifant met acht poten, is wereldberoemd en zal je zeker herkennen. Shepard was vooral goed in schattingen en geometrische illusies. Denk hierbij aan een grote en een kleine tafel, die opeens even groot zijn als je de meetlat ernaast legt.
 
3. Hering
Hering is vooral een doortrapte artiest als je zoekt naar schilderijen met diepte, afstand en patronen. Kijkend naar zijn werk zie je lijnen bewegen, figuren rond worden of kleurverschillen vervagen. Grappig, maar voor de echte puzzelaar misschien een beetje simpel. Voor die types heeft het Op Art Museum 3D posters met kleine iconen opgehangen. Als je op één icoon focust (lees: je bijna scheel kijkt) en langzaam naar achter loopt, zou je een groot 3D beeld moeten zien. Het gekke is: de helft van de bezoekers ziet dit, de andere helft niet.
 
Tot slot heeft het museum anamorfosen. Ana-wat? Anamorfosen zijn schilderijen waarbij je pas echt een figuur ziet als je er schuin naar kijkt of je er met je neus bovenop staat. Het is daarom leuk om samen de expo te bezoeken, ieders associatie is immers anders. Neem ook je camera mee, want je foto in de Ames Room kan zomaar eens anders uitpakken dan je dacht.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.