Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Eurosonic Noorderslag 2013
14 JAN 2013 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Eurosonic Noorderslag 2013

Na Eurosonic Noorderslag 2012 gaven we jullie zes tips om een bezoek aan dat festival zo onvergetelijk mogelijk te maken. Dit jaar hebben we de tips zelf toegepast en we mogen wel stellen dat het minstens net zo onvergetelijk was als de eerste keer. 

Tip 1: Probeer Meppel te vermijden als je naar Eurosonic Noorderslag gaat. Het is een alleraardigst station, maar ze hebben er geen Mexicano.
Check. Binnen twee uur reizen we vanaf Utrecht Centraal naar Groningen. Niks aan het handje. Om dat te vieren, beginnen we Eurosonic Noorderslag dit jaar een stuk gezonder. Naast het afhaalpunt voor de polsbandjes zijn namelijk authentieke Dutch WEEDburgers te koop. Wat ons een mooie voorbereiding op een nacht vol plezier lijkt, blijkt in werkelijkheid een minuscuul broodje met gebakken soja en zeewier te zijn. Je krijgt er een gratis college over ‘goede soja’ en ‘slechte soja’ bij, dat dan weer wel. De rommelende maag sussen we met de enige echte Groningse supersnack: de eierbal van Snackbar ’t Hoek. Dat is een hardgekookt ei in een laagje kerrieragout en een krokant korstje (zie foto's). Je gelooft het misschien niet, maar we hebben mensen zien vechten om de laatste eierbal uit de muur te mogen trekken. Ze waren erg populair.

Tip 2: Reserveer nu alvast je hotelkamer, in december is het te laat en zit alles vol. Regel ook een huurfiets, voor ongeveer 5 euro per dag hoef je niet een kwartier eerder weg als je van Simplon naar Vera moet.
De slimme CJP’er heeft dit jaar uiteraard een kaartje met slaapplek op een boot gekocht. Kaartje, slaapplek, een gezellige hond met een bril én ontbijt. Makkelijker kun je het jezelf niet maken. Dat het écht niet makkelijker kan, blijkt als we het station uitlopen. Vorig jaar hadden we fietsen gehuurd, met name om de drie kilometer naar onze B&B ’s nachts wat te veraangenamen, maar deze keer lieten we het van het lot afhangen. Als er op het station toevallig nog fietsen waren, namen we die. De boot zou immers tegenover de Oosterpoort liggen, een kleine 20 minuten lopen vanaf het station en 10 minuten vanaf de grote markt (het kloppende hart van Eurosonic Noorderslag). Bij het eerste stoplicht gluren we toch even naar de twee boten van Slaapschepen.nl die voor het Groninger Museum in het water liggen. Ja hoor, het is de Poolster. Nice. Binnen tweeëneenhalf uur na vertrek zijn we klaar voor het allernieuwste dat Europa op muziekgebied te bieden heeft. Nogal een verschil met de grote zomerfestivals. En geloof ons: van makkelijker wordt iets echt leuker.

Tip 3: Download de ESNS app en programmeer je favorieten alvast in. Hou er daarbij rekening mee dat je een kwartier van tevoren bij de act van je keuze moet staan, helemaal als hij vaker in tiplijstjes terugkomt.
Tsja. Deze tip kun je schrappen. Waar je vorig jaar een ideaal overzicht had, met alternatieve opties als het concert van jouw keuze vol was, krijg je nu een lelijke, chaotische, niet werkende prut-app. Het is ons een raadsel waarom de app van vorig jaar niet gewoon geüpdate is. Ergo, we pakken ouderwets gezellig de meegebrachte papieren blokkenschema’s erbij. Werkt altijd.

Tip 4: Check op voorhand alle tiplijsten, Spotify-playlists en overzichten die je maar onder ogen krijgt. Je zult weinig al kennen en dan is het gemakkelijk om te verdrinken in het aanbod. Op de bonnefooi ergens binnenstappen is een risico, aangezien de programmering heel breed is.
Check. Ons persoonlijke hoogtepunt was de band die op dit moment enorm gehyped wordt, met name in Engeland: CHVRCHES. Ze hebben pas twee nummers uit, maar zullen dit jaar hoogstwaarschijnlijk ontploffen op de festivals. Op het eerste gehoor klinkt CHVRCHES als het zoveelste lieve indie-groepje met synthesizers, maar onder dat credible laagje maken ze nummers die kunnen uitgroeien tot popklassiekers. Eyecatcher van de band is frontvrouw Lauren Mayberry. De twee mannen op de synths en drumcomputers zijn makkelijk anderhalf keer haar lengte, maar iedereen in de zaal staart onafgebroken naar het kleine meisje met de grote stem tussen hen in. Lauren lijkt met haar porseleinen poppenhoofdje wel veertien (in werkelijkheid heeft ze een bachelor in rechten en een master in journalistiek en moet ze dus minstens 23 zijn) en is duidelijk op van de zenuwen, maar binnen twee minuten sluit de hele zaal haar in zijn armen. Alle andere hoogtepunten (o.a. AlunaGeorge en Traumahelikopter) vind je in onze Hoogtepunten van Eurosonic Noorderslag 2013-Spotifyplaylist.

Tip 5: Houd ook tijdens het festival de social media in de gaten. Het ESNS-publiek is bijvoorbeeld zeer actief op Twitter en dat levert fijne tips op. Bovendien ontdek je zo aparte zij-feestjes en verrassingsoptredens.
Dit jaar helaas geen zanger Rinus, maar wel: gratis tosti’s van The Don’t Touch My Croque Monsieurs, de feestbakfiets van Maison du Malheur in de Poelestraat en akoestische wake-up optredens van Elle Alpha (filmpje) op de slaapschepen. Je moet toch iets om op te vallen tussen het overweldigende aanbod van ESNS.

Tip 6: Leer een paar woorden Gronings als je ook naar Noorderslag gaat, ‘steerndik’ is een goed begin.
Steerndik waren we allemaal, maar de grote winnaar van Noorderslag is toch Racoon. Zij pakten, waar veel mensen Doe Maar of Afrojack verwachtten, dit jaar de Popprijs en de bijbehorende massale bierdouche. Gronings is dus uit en Zeeuws is in. In de goodiebag vonden we een gerestylde OOR, waar een interview met Racoon in stond. In dat interview vind je een zin, die je na vandaag nooit meer zult vergeten. Als Zeeuwen een mooie avond hebben gehad, dan gaat ‘hun genietertje helemaal openstaan’. Juist.

Onze genietertjes zijn inmiddels weer dicht, want de afterparty’s in Subsonic (met o.a. meesterlijke dj-sets van Eurosonic-bands en Dope D.O.D. dat optreedt ín de moshpit) hebben ons redelijk gesloopt. Rest ons nog één tip voor 2014: probeer een eierbal, je weet niet wat je mist.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.