Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De nuchterheid van Strijenaar Corbijn
21 MRT 2012 • Door Linda van Houwelingen • Meer blogs over Film

De nuchterheid van Strijenaar Corbijn

Beste Anton,

Ik krijg nog net geen medelijden als ik je bij je expositieopening in FOAM zie staan. Ongemakkelijk kijk je om je heen, alsof die aandacht niet voor jou bedoeld is. Dit is toch ook niks voor iemand uit Strijen, Anton? Tussen al die bekende bands en modellen rondlopen en een beetje foto’s, films en videoclips maken. Je moeder zegt het zelfs in de documentaire. Jullie mochten worden wat je wilde, maar ze had haar twijfels bij jouw ambitie om fotograaf te worden. Vroeg zich af wat daar van terecht moest komen en of je er wel van kon leven. 'Dat lukt wel', zeg je droog.

In 2002 kwam je terug naar Strijen. Je schoot er een serie portretten waarvoor je jezelf verkleedde als overleden sterren. Ik was best een beetje trots dat dit talent uit mijn eigen dorpje kwam en schreef een aardig CKV-verslag over je expositie in het gemeentehuis. Mijn vader werkte daar en kreeg als herinnering een foto van jou als John Lennon mee. Die hangt nu, een beetje ondankbaar, in het computerkamertje van m’n ouderlijk huis. We hadden het thuis vrijwel nooit over kunst, maar als er Corbijnnieuws was werd het meteen besproken. Want dankzij jou kwam ons kleine dorpje een beetje op de kaart te staan. En hoopte ik wat minder vaak uit te hoeven leggen waar ik vandaan kwam.

Je vader was dominee in het dorp, dat weet iedereen inmiddels wel. Maar in Anton Corbijn Inside Out vertel je pas echt hoe je die tijd in Strijen hebt ervaren. Normaal laat je niet zo snel het achterste van je tong zien. Meer dan drie jaar werd je gevolgd door documentairemaakster Klaartje Quirijns en waarschijnlijk zien we nooit meer zoveel van je als in deze film. Je vond Strijen niet zo leuk: je werd er nagewezen in het dorp omdat je de zoon van de dominee was. Lieflijk toon je ons je vroegere uitzicht op de begraafplaats en vertel je over je kanotochtjes en krokodillenangst. Dan film je de Waleweg, een smalle weg met aan beide kanten een sloot en weilanden, en zeg je: 'Het is veel mooier dan ik me herinner.' Gelukkig.

De scène waar je op een klef broodje kauwt in een tankstation, het shot waar je tussen je foto’s door slentert in een expositieruimte: het is bijna aandoenlijk. Zo’n grote man die zichzelf misschien nog niet helemaal heeft gevonden, maar wel weet dat hij geen loner wil zijn zoals de hoofdpersonen uit zijn films. Die volgens zus Aaf misschien wel zo hard werkt om niet te hoeven nadenken.

Je werkt ontzettend hard, met mensen als Bono, George Clooney en Chris Martin. Alles wat je maakt wordt, terecht, de hemel in geprezen. En toch zo nuchter en bescheiden. Als een echte Strijenaar. Ik vraag me wel eens af of je beseft dat je zo talentvol bent. En of je al op vakantie bent gegaan, zoals je zus voorstelt. Ze is namelijk bang dat je nog instort omdat je zo’n workaholic bent. Ik weet anders nog wel een fijne bestemming, ergens bij Rotterdam en Dordrecht.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.