Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
7 Nederlandse films in herhaling
15 MRT 2012 • Door Linda van Houwelingen • Meer blogs over Film

7 Nederlandse films in herhaling

Reykjavik-Rotterdam
Eén van de meest recente remakes is die van smokkelfilm Reykjavik-Rotterdam, genaamd Contraband. Toegegeven: het origineel is meer IJslands dan Nederlands, maar feit is wel dat de remake het momenteel supergoed doet. Half januari was de Engelstalige versie met Mark Wahlberg in de hoofdrol zelfs de populairste film in Amerikaanse bioscopen. Het origineel deed het vooral goed in IJsland en werd ook hun inzending voor de Oscars.

De Lift
Horrorfilm De Lift van Dick Maas deed het goed: nog steeds zijn er mensen die niet meer in een lift durven te stappen. Dezelfde regisseur maakte zo’n twintig jaar later Down. Een flink budget van zo’n tien miljoen euro moest de remake groot en indrukwekkend maken. Deze versie suggereert dat terroristen iets met de kapotte liften te maken hebben. Ook wordt er gegrapt dat Osama Bin Laden erachter zit. Down werd vlak voor 9/11 uitgebracht, waardoor in Amerika een macaber sfeertje rond de film kwam te hangen.

06, Blind Date en Interview
Drie films van Theo van Gogh hebben dankzij het project Triple Theo een nieuwe Engelstalige versie gekregen. De originele films hadden allemaal een vrij klein budget en werden in korte tijd opgenomen. 06 was in Nederland één van de succesvolste films van Van Gogh en won twee prijzen op het Nederlands Film Festival. De remake hiervan, Somewhere Tonight, is geregisseerd door Michael Di Jiacomo en ging afgelopen herfst op de Amsterdam Film Week in première. Blind Date won drie Gouden Kalveren en werd elf jaar later door regisseur Stanley Tucci opnieuw gemaakt. Van Interview zijn twee remakes gemaakt: een Amerikaanse van Steve Buscemi en een in het Hindi gesproken Bollywoodversie van Wouter Postma. En dat terwijl het origineel meer kostte dan de film uiteindelijk opleverde.

Alles is liefde
In België zijn ze ook dol op onze knusse familiefilm Alles Is Liefde. Maar dan wel in het Vlaams: de remake Zot Van A van Jan Verheyen was dan ook, net als het origineel, een echte kaskraker. Prins Valentijn is veranderd in een tennisser en alle namen beginnen met een A, maar verder lijkt de film veel op het origineel. Weinig op aan te merken, al vinden we Carice die cadeautjesoutfit toch net wat leuker staan.

Spoorloos
In Nederland won Spoorloos een Gouden Kalf in de categorie beste film. De bewerking van Het Gouden Ei was een groot succes en werd ook buiten de landsgrenzen uitgebracht. Toch heeft regisseur George Sluizer vijf jaar later nog een remake gemaakt voor de Verenigde Staten. Sandra Bullock speelde één van de hoofdrollen in The Vanishing, die in tegenstelling tot het origineel een happy end heeft. De remake sleepte geen prijzen in de wacht, enkel nominaties voor de Saturn Award voor beste horrorfilm en beste acteur (Jeff Bridges).

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.