Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Warhols wondere wereld
03 FEB 2012 • Door Jennifer Aardema • Meer blogs over Expo

Warhols wondere wereld

Je ziet niet alleen de meest beroemde foto’s, maar ook nog niet eerder vertoonde, onbekende beelden. Misschien leuk als je naar de expo gaat om tegen je vrienden kunnen te zeggen: ‘Wist ook je al dat…?’. Drie onbekende Andy feitjes op een rij.

Andy Warhol party animal

In de jaren zestig stond The Factory in New York bekend als de plek waar je moest zijn. In deze ‘fabriek’ werkte Warhol met een groep creatievellingen aan kunstprojecten. The Factory was er niet alleen om te werken, ook om gewoon rond te hangen, een ontmoetingsplek voor fotomodellen, dichters, schrijvers, junks, artiesten en iedereen die enige pretentie had iets kunstzinnigs te doen. En dat is natuurlijk niet niks, dus ontspande iedereen zich met niet geringe hoeveelheden alcohol, drugs en undergroundfeesten. Wie nu denkt dat Andy Warhol een gezellig potje mee deed, heeft het mis.  ‘Met drinken was Andy ook heel matig. Alleen die ene keer in L.A., nadat hij Duchamp had ontmoet, heb ik hem echt dronken gezien. Een nog een keer in New York, na een party in Midtown. Toen had Andy drie glazen champagne gedronken, wat heel veel voor hem was. Terug in de taxi werd Andy niet erg lekker. Moest de taxi stoppen, want Andy moest overgeven. Dat was dan het wilde drankleven van Andy zelf. Om hem heen probeerde iedereen in The Factory uit te vinden waar de grenzen lagen met alcohol en drugs - iedereen, behalve Andy‘. Aldus een quote uit een interview met Warhol’s belangrijkste assistent Gerard Malanga, te lezen in het boek 'Alles is gekleurd' van Joost Zwagerman.

De uitspraken van Andy Warhol
Andy Warhol is niet alleen bekend door zijn kunstwerken, maar ook door zijn uitspraken. ‘In the future everyone will be famous for fifteen minutes’ is er bijvoorbeeld zo eentje. Nog zo’n uitspraak is: ’Je hoeft alleen maar naar het oppervlak van mijn schilderijen en films te kijken. Dat is het, dat ben ik. Daarachter is niets’. Een uitspraak die voor heel voor Warhol fanaten een bron van overpeinzingen, onderzoek, analyses en stof voor essays is geweest. Uit nog niet zo lang geleden ontdekte transcripten van interviews met Andy, blijkt alleen terug te lezen dat Andy deze woorden nooit zo stellig heeft gezegd. Het interview ging ongeveer zo: Interviewster: ‘Het is dus allemaal oppervlak. Dat is wat we in jouw werk zien.’ Andy: ‘Ja ik denk het wel.’ Interviewster: ‘Waar houd je eigenlijk van?’ Andy: ‘Het oppervlak.’ Interviewster: ‘Als we dus iets willen weten over Andy Warhol, dan moeten we naar het oppervlak van je schilderijen en je films kijken.’ Andy: ‘Ja.’ Interviewster: ‘Daaronder of daarachter is niets.’ Andy: ‘Eh, nee.’ Waarna de interviewster het gesprek enigszins leuker opschreef, zullen we maar zeggen.

Andy Warhol's Time Capsules
Van Warhol weet je dat hij zeefdrukken maakten in felle kleuren van o.a. Marilyn Monroe en soepblikken Campbells. Wat je misschien niet weet is dat hij ook een maniakaal verzamelaar was van alledaagse ditjes en datjes. Warhol had standaard naast zijn bureau een kartonnen doos staan, waar hij spullen in stopte die hij tegen kwam. Denk aan foto’s, een briefje van iemand, een artikel uit een tijdschrift, maar bijvoorbeeld ook het ziekenhuisbandje met zijn naam erop, van toen Warhol in het ziekenhuis lag nadat hij was neergeschoten door Valerie Solanas. Goh, leuk, die alledaagse details van Warhol’s leven. Totdat je er achter komt dat Andy in totaal ongeveer 600 dichtgeplakte dozen met alledaagse dingen verzamelde. Iedere doos bevat ongeveer 200 items. Dat betekent: circa honderdtwintigduizend memorabilia. Tot op de dag van vandaag zijn er pas ongeveer 100 van deze Time Capsules uitgepakt. Toch leuk van Andy, dat hij ons zijn leven heeft nagelaten in zeshonderdvoud.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.