Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
De avond van Omar
13 FEB 2012 • Door René van der Meer • Meer blogs over Theater

De avond van Omar

Het ging tussen Omar Ahaddaf, Pepijn Schoneveld en Arnout van den Bossche tijdens de finale van het Leids Cabaret Festival.

Ergens is het maar goed dat die hele Elfstedentocht niet is doorgegaan. De Leidse schouwburg was waarschijnlijk leeg geweest, omdat half Nederland op de Bonkevaart stond te hossen. Deze zaterdagavond is de zaal gewoon tot de laatste rode stoel bezet en zo hoort het bij een van de mooiste cabaretwedstrijden van het jaar.

Het VARA Leids Cabaret Festival is al ruim 33 jaar een podium voor jong cabarettalent. Het lijstje eerdere winnaars beslaat inmiddels twee pagina’s in het programmaboekje: Emilio Guzman (2010), Katinka Polderman (2005), Micha Wertheim (2004), Najib Amhali (1998). Aan het festival is een publieks- en juryprijs verbonden en een beetje winnaar gaat met beiden naar huis. Na audities in januari, voorrondes op 6 en 7 februari en de halve finale van afgelopen donderdag, staan vanavond de drie allerbeste deelnemers op het podium van de stadsschouwburg. Het zijn Pepijn Schoneveld, Arnout van den Bossche en Omar Ahaddaf.

De vrouw van rij 8 lacht het hardst om Arnout van den Bossche
Aan de Belgische Arnout de taak om te openen. Strak in het pak staat hier de redder van uw relatie. Arnout is de relatiefluisteraar en legt graag uit hoe ook uw relatie een succes kan worden. Met behulp van een flipover ontrafelt hij de misverstanden tussen mannen en vrouwen. Arnout is ingenieur en heeft de meest complexe relatieproblemen in handzame grafieken weten te vangen. Met zijn droge humor krijgt hij de zaal vlot mee. Vooral een mevrouw op rij 8 schatert zichzelf schor bij de moppen over volle vuilnisemmers en kapotte stopcontacten. Wanneer Arnout tot slot alle bezoekers met het hand op het hart doet beloven nooit iemand na te praten (zoals ze zojuist hebben gedaan), kan hij terugkijken op een goed optreden. Foto: Martin Oudshoorn

Pepijn Schoneveld heeft een klassieker in petto
Pepijn laat zich niet intimideren door een Belg met een flipover, zo blijkt zodra hij als tweede kandidaat het podium betreedt. Pepijn heeft duidelijk speelervaring en staat zelfverzekerd in de spotlights. Ken je de geur van angstzweet? Of van verbrand rubber? Of van een Botanische tuin? Pepijn niet. Hij kan niet ruiken. Nooit gekund en dat is geen grap. Het zorgt voor nogal wat hindernissen, zo legt Pepijn uit. Niet alleen wanneer hij snel wil checken of hij misschien naar zweet ruikt. Maar vooral bij het versieren van een meisje, blijkt de neus een rol te spelen die Pepijn jammerlijk moet missen. En dat maakt hem in de liefde nog onzekerder dan hij van zichzelf al is. Via de meeste absurde afslagen trekt hij de schouwburg zijn reukloze bstaan in. De mevrouw op rij 8 lacht iets minder hard dan bij Arnout, maar dit betekent niet dat Pepijns grappen over neusaap Erwin en Discotheek De Vleet niet goed zijn. Integendeel. Zijn slotact, waarvoor hij zich in een plantenpak hijst, kan zomaar een klassieker gaan worden. Foto: Martin Oudshoorn

Omar Ahaddaf, een Marrokkaan met inhoud
‘Najib Amhali is opgegroeid in Krommenie, dus dat telt niet. Nee, deze Marokkaan komt vers van de boot’, belooft presentator Thomas van Luyn bij het aankondigen van de laatste kandidaat. Omar Ahaddaf is elf jaar geleden naar Nederland gekomen en heeft onder andere theater gemaakt met Hakim, van Sesamstraat. Met meer inhoud en minder vlotte grappen tilt Omar de avond naar een iets hoger niveau. Er wordt iets minder uitbundig gelachen en iets meer nagedacht. Zonder zich op te dringen vertelt Omar over zijn hond, deurwaarders, louche taxichauffeurs en zijn strenge vader. Het maakt zijn voorstelling sympathiek en het hardste applaus van vanavond is dan ook voor hem.

En de winnaar is...
Met keurige bewoording zet juryvoorzitter Jacques d’Ancona (in het dagelijks leven verrassend klein van stuk) de drie deelnemers op hun plek. Arnout van den Bossche brengt het er niet heel best vanaf. Zijn voorstelling leunt, volgens het juryrapport, teveel op routine en het thema zou al teveel zijn uitgemolken. Toch bedankt voor het meedoen. Een stuk positiever is de jury over Pepijn Schoneveld. Authentiek. Origineel. Dynamisch. Pepijn loopt al bijna het podium op om de prijs in ontvangst te nemen, wanneer Jacques overgaat tot het juryrapport van Omar. ‘Gedurfd. Iemand die iets te melden heeft, iemand met een statement; warm en innemend’, klinkt het door de schouwburg en inderdaad, de winnaar van de juryprijs van is Omar Ahaddaf.

Onder een gordijn van confetti neemt een stralende Omar zijn prijs in ontvangst. Even hoopt de zaal op een speech van kaliber Nasrdin Dchar, maar Omar houdt het bij wat korte bedankjes en is drukker om zijn broertje uit het beeld van de flitsende fotografen te houden. Hetzelfde ritueel herhaalt zich wanneer Omar ook de publieksprijs wint. Een beetje winnaar wint beide prijzen op Het Leids Cabaret Festival en aan die traditie weet Omar zich netjes te houden. Vanavond is zijn avond.

Terechte winnaar, vindt Bas van Hal (26). Ook hij heeft op Omar gestemd. ‘Zijn show blijft hangen. Het zet me aan het denken en dat spreekt me aan in cabaret. Pepijn vind ik een goede tweede. Knap en gedurfd, hoe hij met zijn absurde humor de grenst opzoekt.’ Benieuwd naar Omar, Pepijn en Arnout? De drie finalisten touren van maart tot juni door het land met de Leids Cabaret Festival Finalistentour.


Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.