Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
My first ES/NS
16 JAN 2012 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

My first ES/NS

Dan verandert het centrum van Grunn namelijk in één groot festival: Eurosonic Noorderslag. Iedereen die er toe doet in de Europese muziekindustrie komt naar de bands kijken die er het komende jaar toe gaan doen. Zoals We Cut Corners, Baxter Dury of… zanger Rinus. CJP stuurde er twee ESNS-maagden op af.

Meppel, station Meppel
Lowlands, Pinkpop, Sziget, Exit, Superbock Superrock, Into The Great Wide Open, Motel Mozaïque, Le Guess Who, Werchter: de CJP-delegatie op Eurosonic Noorderslag bestaat uit doorgewinterde festivalgangers. Maar ze waren nog nooit op het Groningse festival: een verslag van de eerste keer Eurosonic Noorderslag.

'Nog voor we het festival bereiken maken we een klassieke beginnersfout. De conducteur ‘vergeet’ om te roepen dat de trein gesplitst wordt in Zwolle. Pas als hij tegen onze verwachting in meldt dat het volgende station Meppel is, realiseren we dat we zijn blijven zitten in het treindeel dat naar Leeuwarden rijdt. Kut. Met een gehaktstaaf op het rustieke stationnetje van Meppel maken we van de nood een deugd, maar Amatorski hebben we gemist.

Tip 1: Probeer Meppel te vermijden als je naar Eurosonic Noorderslag gaat. Het is een alleraardigst station, maar ze hebben er geen Mexicano.

Slapen en vervoer
Eerste stop in Groningen: de fietsenverhuur. Kamperen is er op ESNS niet bij, dus we hebben een Bed & Breakfast geboekt. Net buiten het centrum, want alles zat al vol tegen de tijd dat we een hotel wilden reserveren. Twitter bood uiteindelijk uitkomst. We droppen de tassen bij het B&B en in vijf minuten rijden we op matchende huurfietsen terug naar het centrum. Ondanks de bijna pijnlijke burgerlijkheid van het moment, worden we overvallen door een gevoel van weelde: zo luxieus hebben we nog nooit een festival bezocht.

Tip 2: Reserveer nu alvast je hotelkamer, in december is het te laat en zit alles vol. Regel ook een huurfiets, voor ongeveer 5 euro per dag hoef je niet een kwartier eerder weg als je van Simplon naar Vera moet.

Moderne polsbandjes
Zelfs de polsbandjes zijn luxe op ESNS, met een chip en alles. Voor je de zaal ingaat moet de security even bliepen, alsof je met het OV gaat. ‘Vergeet bij het verlaten van de zaal niet uit te checken’, zegt de eerste speknek zelfs, ‘anders kom je er niet meer in.’ Pas bij James Vincent McMorrow merken we wat hier het voordeel van is voor het publiek: de security ziet precies hoeveel man er binnen zijn en als de zaal vol is, stappen ze over op een één-in-één-uit-beleid. We checken snel de ESNS-app om te zien waar we dan heen kunnen en op dat moment stapt er iemand van de zogenaamde Music Police op ons af die vertelt waar er daadwerkelijk nog plek is. Service!

Tip 3: Download de ESNS app en programmeer je favorieten alvast in. Hou er daarbij rekening mee dat je een kwartier van tevoren bij de act van je keuze moet staan, helemaal als hij vaker in tiplijstjes terugkomt.

De bands
We kunnen bijna niet geloven hoeveel bands er tegelijk spelen, het lijkt wel alsof op elke straathoek in het centrum van Groningen een popzaal verborgen ligt. En in elke zaal speelt een band waar je nog nooit van hebt gehoord een mensenmassa compleet weg. Als je de pareltjes van de popmuziek voor het komende jaar als eerste wil zien, dan moet je in januari in Groningen zijn. Punt uit. Zo kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat Lowlands dit jaar When Saints Go Machine (India), Elektro Guzzi (Bravo) en We Cut Corners (Charlie) gaat boeken. Persoonlijke afterparty-favoriet Gnucci Banana mag dan de X-Ray omtoveren tot een underground bump & grind-feest waar sound-a-like M.I.A. verlegen van zou worden.

Tip 4: Check op voorhand alle tiplijsten, Spotify-playlists en overzichten die je maar onder ogen krijgt. Je zult weinig al kennen en dan is het gemakkelijk om te verdrinken in het aanbod. Op de bonnefooi ergens binnenstappen is een risico, aangezien de programmering heel breed is.

Zanger Rinus en andere side-parties
De tweede en derde dag zien we eigenlijk alles wat we hadden aangekruist in het programma. Meer zelfs; ESNS heeft een schaduwprogrammering die bijna net zo groot is als het festival zelf. In platenzaak Plato en de Coffee Company spelen daarnaast een groot aantal bands voor nop. Platenmaatschappij Excelsior organiseert een feestje in een gekke loods achter het station. Afgebladderde verf, gebarsten muren, kroonluchters, een houtkachel, venkelsoep en biologisch bier: veel authentieker maak je Gem, Lola Kite en Alamo Race Track (foto) ;niet mee. Het hoogtepunt is toch wel zanger Rinus. Als hij om en uur of drie eindelijk zijn gezicht laat zien in café De Spieghel, ontploft de kroeg bijna. Tweehonderd ‘serieuze muziekliefhebbers’ zingen uit volle borst dat ze met Marlous onder de douche willen. Rinus geniet, hij vindt het prima.

Tip 5: Hou ook tijdens het festival de social media in de gaten. Het ESNS-publiek is bijvoorbeeld zeer actief op Twitter en dat levert fijne tips op. Bovendien ontdek je zo aparte zij-feestjes en verrassingsoptredens.

Eurosonic of toch Noorderslag?
Hoewel ze in één adem genoemd worden zijn Eurosonic en Noorderslag eigenlijk twee losse festivals. Je kunt één passe-partout kopen voor beide, of losse kaarten voor elk festival. Er zijn een paar verschillen. Eurosonic is voor heel Europa, op Noorderslag spelen alleen Nederlandse bands. Noorderslag speelt zich bovendien volledig af op één locatie: theater annex congrescentrum De Oosterpoort. Maar het idee is hetzelfde: op Noorderslag zie je het beste dat Nederland te bieden heeft (zo zijn wij nu fan van Mr. Polska en Bart Constant). De locatie heeft niet de magische uitstraling van de zaaltjes van Eurosonic en er komt meer uitgaanspubliek in plaats van festivalpubliek op af. Er heerst een andere sfeer en dat is misschien even omschakelen. Na Kraantje Pappie zijn wij om: feesten onder een systeemplafond is ook feesten.

Tip 6: Leer een paar woorden Gronings als je ook naar Noorderslag gaat, ‘steerndik’ is een goed begin.

We'll be back
De stapel cd’s op de salontafel is een stille getuige van de fantastische bands die we ontdekt hebben. De man met de hamer herinnert ons er iets minder subtiel aan dat het één groot feest was en Groningen geen sluitingstijd heeft. We waren dit jaar voor het eerst op Eurosonic Noorderslag, maar één ding is zeker: hier zijn we volgend jaar gewoon weer.'

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.