Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ik ben het, Chuck. Bill Clinton!
31 JAN 2012 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Expo

Ik ben het, Chuck. Bill Clinton!

Het is echt waar. Chuck Close kan op feesten en partijen de gezichten van zijn beste vrienden niet uit elkaar houden. Prosopagnosie heet het. Als iemand Chuck een foto laat zien, moet er bij verteld worden dat hij degene is die rechts in de hoek staat. Je sociale leven kan er enigszins door ontregeld raken.

Maar liefje, ik dacht echt dat jij het was...
Er zijn verhalen bekend waarbij mensen in een bar ineens gezoend worden door iemand die denkt dat hij of zij diens vriend of vriendin is. Het klinkt een beetje als een goede smoes als je vreemd bent gegaan, maar de wetenschap liegt niet: de genetische afwijking is getoetst en bewezen. Er is goed mee te leven, maar toch zoekt Chuck eind jaren ’60 naar een oplossing voor het probleem. Hij ontdekt dat hij de portretten die hij van mensen maakt wel kan onthouden. Daarom schildert hij in het begin voornamelijk zichzelf en zijn naasten.

Bill Clinton
Bill Clinton is de eerste beroemdheid die Chuck vereeuwigt. De paar bekende schilders, zoals Alex Katz, portretteerde hij omdat het tevens zijn vrienden waren. Hij mocht Bill in 1996 en 2005 al eens fotograferen en was onder de indruk van de manier waarop hij je aandacht vasthoudt met zijn ogen. Chuck vroeg hem of hij van de laatste shoot een foto mocht naschilderen en dat kon Bill hem eigenlijk niet weigeren. Chuck zit namelijk ook nog eens in een rolstoel en kan zijn vingers niet meer bewegen, hij schildert met een penseel aan zijn pols. Het koste Chuck dus vier maanden om Clinton te schilderen, maar dan heb je ook wat.

Een goed voorbeeld doet volgen
Chuck gebruikt een veelvoud aan materialen. Hij begon met olieverf en penselen, stapte over op stempelkusseninkt die hij met zijn vingers aanbrengt (zie 'Keith') en inmiddels weeft hij fotorealistische tapijten (ook Bills portret is inmiddels bewerkt tot tapijt). Chuck is nu zo beroemd dat mensen zijn werk gaan kopiëren, met materialen die nog wel wat aparter zijn. Zijn ‘Self Portrait’ als tattoo en in Lego® zijn vermoedelijk de mooiste exemplaren.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.