Ontdek
Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Word niet de nieuwe Kane: 5 geboden
27 DEC 2011 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Word niet de nieuwe Kane: 5 geboden

Kane begon ooit als credible rockband en eindigde als de paria van de popsector. Geen serieuze muziekliefhebber wil nog toegeven Kane goed te vinden en op een niet nader te noemen popfestival kwamen wij borden tegen met de tekst: 'Ook vandaag 100% Kane-vrij'. Wat kun je als band doen om dat te voorkomen?

1. Blijf met twee benen op de grond staan, ook al weet je dat je God bent.

Dinand Woesthoff is de enige rockgod van Nederland, dat weten we hier allemaal. Eigenlijk is hij de enige rockgod ter wereld, alleen weet het grootste deel van de wereld dat niet. Eigenlijk weten ze alleen in België een klein beetje wie de langharige man met die kletsnatte witte zweetshirts, het enorme gouden kruis om de nek en de Bono-maniertjes is. In het extreem lage maaiveld dat Nederland heet is grootheidswaanzin genoeg om je de kop te kosten. Word groot door klein te blijven, het is Tim Knol ook gelukt.

2. Zing zonder een trommelvliesdoorklievend accent.
Als je veel media-aandacht krijgt, en dat krijg je als je in potentie de grootste band ter wereld bent, gaat ieder klein dingetje irritatie opwekken. Het verkeerde sjaaltje, je jaren-negentig-kledingstijl of een lelijk oorbelletje is allemaal vrij gemakkelijk te verhelpen. Maar als je eenmaal een accent hebt aangeleerd dat niet om aan te horen is, kom je er niet zo snel meer van af. En dan krijg je parodieën die beter blijven hangen dan het origineel.

3. Wacht langer dan een week om een single ter ere van je overleden vrouw uit te brengen.
De opbrengst ging naar KWF Kankerbestrijding en de plaat stond wekenlang op 1, maar het beeld blijft pijnlijk: Guusje Nederhorst was net een week (!) overleden aan kanker, toen Kane de single Dreamer uitbracht. Natuurlijk was het niet opgenomen in de week dat de begrafenis geregeld moest worden, natuurlijk deed Dinand het niet om er zelf beter van te worden, maar ergens voelt het wel zo. Na het verlies van een dierbare hoor je te rouwen op de achtergrond, al schrijf je nog zo’n mooi nummer.

4. Vermijd de commercie, zeker als het de tabaksindustrie is.
Credible rockmuziek en de overduidelijke commerciële uitbuiting daarvan gaan al sinds de jaren zestig niet meer goed samen. Popster Britney Spears kan het zich prima permitteren om reclame te maken voor Pepsi, rockster Torre Florim van De Staat kan het beter niet doen. Dinand hield zich vrij keurig aan deze rockregel, totdat Kane in zee ging met vloeitjesfabrikant Mascotte. Waar je dus shagjes mee rolt, met tabak erin. Dat je dan rookt, het grootste risico om kanker van te krijgen. Een jaar na het overlijden van Guusje Nederhorst. Ai.

5. Wees zuinig op je bandleden.
Kane versleet de afgelopen werkelijk bergen met muzikanten. Volgens het immer geloofwaardige Wikipedia - internet heeft altijd gelijk – hebben er 19 mensen in Kane gezeten. Waarvan er in 2012 dus opnieuw drie afzwaaien, zoals te lezen valt in het officiële statement van Kane dat de verwarring zaaide over een op handen zijnde split-up. Dit keer zonder haat en nijd, melden Dennis en Dinand. Maar toch vraagt iedereen zich af: niemand houdt het lang uit met die twee, zouden ze dan echt zulke eikels zijn als dat ze lijken op tv? Kane heeft vooral een imago-probleem, wie onbevooroordeeld gaat luisteren zal ontdekken dat ze in den beginne echt wel eens een goed nummer hebben geschreven.
Comments