Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP @ IDFA - dag 7
24 NOV 2011 • Door Jacques Bravoure • Meer blogs over Film

CJP @ IDFA - dag 7

Ecstasy of order: The Tetris Masters
Regie: Adam Cornelius (USA), 92 minuten

Waar gaat het over?
Tetris is waarschijnlijk het meest gespeelde computerspel ter wereld. Na 27 jaar blijft er nog maar één vraag onbeantwoord: wie is de allerbeste Tetris-speler ter wereld? Ben Mullen haalde het hoogste aantal lijnen, Harry Hong was de eerste die de maximale score van 999,999 haalde en dan is er nog de geheimzinnige Thor. Hij claimt het mythische level 30 gehaald te hebben. Dat wordt onmogelijk geacht aangezien de blokjes sneller gaan dan het oog kan volgen. Zal hij het op het Wereldkampioenschap dat de makers van deze docu dan eindelijk laten zien?

Wat vonden we ervan?
Tetris is niet echt sexy. De nerds die het al tientallen jaren spelen, zijn dat over het algemeen ook niet. Maar een docu over de nerds die Tetris tot in de puntjes beheersen is dat gek genoeg wel. De finale van het wereldkampioenschap is echt puntje-van-je-stoel-werk en de mythe rondom Thor sleept je zo mee dat je na de aftiteling nog maar één ding wilt: Tetris spelen totdat je er net als de Tetris Masters van gaat hallucineren.

Cijfer: 8-

Reformation
Regie: Jeanette Groenendaal, 82 minuten

Waar gaat het over?
Wie het weet mag het zeggen. In de beschrijving van het IDFA wordt dit gezegd: ‘Jeanette Groenendaal verhuisde op 7-jarige leeftijd van Utrecht naar een streng gelovig dorp. Zij werd gevreesd als vreemde buitenlander en stadse hoer. Groenendaal keert 38 jaar later terug om het zondeboksmechanisme te filmen.’ Kijk, dat snappen wij. Maar wat heeft een koppel dansend in paardenmest daar precies mee te maken? Of een imker die uitlegt hoe bijen zich voortplanten? Of veel te lange, niet eens zo mooie totalen van het Hollandse landschap? Of twee vreselijk slecht acterende (in een docu, ja) sloeries die nootjes in elkaars mond spugen?

Wat vonden we ervan?
Wie het weet mag het zeggen. Voorlopig even niets. Dat de halve zaal vertrok is in ieder geval geen goed teken. De verwarring is zo groot dat tot een oordeel komen niet meevalt. Hard hebben we geprobeerd de expliciete scene van twee neukende paarden in het licht van Groenendaals jeugdtrauma te plaatsen, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we haar niet beter begrijpen. Dus of wij hebben deze week al zoveel in de bioscoop gezeten dat we hallucineren of de programmeur van deze film heeft een serieus drankprobleem. In ieder geval: Mevrouw Groenendaal, dit geloof je toch zelf niet?

Cijfer: 1

Joschka and Sir Fischer
Regie: Pepe Danquart, 140 minuten

Waar gaat het over?
De Duitse idealist Joschka Fisher schopte het van links-radicale stenengooier tot Minister van Buitenlandse Zaken in zijn land. Hij was een opvallende verschijning, door zijn oprechtheid, bevlogenheid en betrokkenheid bij Grote Kwesties. In deze documentaire vertelt Fischer zijn verhaal, van z’n geboorte tot zijn afscheid als politicus. Dat gaat langs prachtige ijkpunten en vooral veel rellen: waterkanonnen in de jaren zestig, traangas in de jaren zeventig, ME in de jaren tachtig en dan wordt het echt serieus: de oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig en de weigering aan de Amerikanen om Irak binnen te vallen in de 00’s. Fischer vertelt, net als enkele sleutelfigueren in zijn carrière, de geweldige beelden ondersteunen de indrukwekkende verhalen.

Wat vonden we ervan?
Joschka Fischer is gewoon een heel coole gast, dus dat heeft hij alvast mee. Wat natuurlijk op loer ligt is kritiekloosheid. De film is gemaakt door mensen die zijn ideeën aanhangen en hij krijgt alle ruimte alles uit te leggen. Het is daarom heel verfrissend dat kritiek van anderen niet nodig is: Fisher weet zelf heel goed dat niet alles goed was en benoemd zijn fouten en zwakke punten gewoon zelf. Dat zorgt voor een zeer verhelderend beeld, al is de film een aardige zit (2,5 uur) voor mensen die geen natuurlijk interesse in politiek hebben. Wat overblijft aan het eind is het gevoel dat we mensen zoals hij missen op het moment. Progressief, menselijk, moedig en vooral, vooral met een dosis gezond verstand voor lange termijn denken.

Cijfer: 8+

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.