Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP @ IDFA - dag 6
23 NOV 2011 • Door Jacques Bravoure • Meer blogs over Film

CJP @ IDFA - dag 6

Diana Vreeland: The eye has to travel
Regie: Lisa Immordino Vreeland (VS), 86 minuten

Waar gaat het over?
De legendarische Diana Vreeland regeerde vijftig jaar over de mode(bladen)wereld. Ze was fashion director en hoofdredactrice van de bekende Amerikaanse tijdschriften Harper's Bazaar en Vogue. Daar ontdekte ze fotografietalent (Richard Avedon), modellen (Twiggy) en vele, vele ontwerpers. In 1989 overleed Diana, maar met behulp van archiefbeelden en televisieinterviews die ze gaf, is er nu dan toch een docu over deze creatieve dame.

Wat vonden we ervan?
Voor een béétje modeliefhebber is het echt smullen, deze documentaire. Je hoort Diana praten, terwijl je kijkt naar beelden uit de roaring twenties en de swinging sixties, waar zij inspiratie uit haalde en haar stempel op drukte. Maar je ziet ook foto's van fashionshoots uit de Bazaar en Vogue, hoort backstage gossip uit 'het wereldje' en kunt grinniken om haar quotes ('I hate boring clothes. It's considered a sin in my book, to wear a boring outfit'): die Diana had veel interessants te vertellen. En de mensen die Lisa Immordino Vreeland (getrouwd met Diana's kleinzoon) voor de camera wist te slepen ook. Van Angelica Huston tot Manolo Blahnik: ze mikken allemaal de ene na de andere goede quote op het witte doek. Daarbij schuwen ze overigens ook kritiek niet. Want die modebewuste dame was ook een vileine bitch, zo af en toe, al ziet ze dat zelf héél anders. De originele devil wears Prada dus. De films Funny Girl en What's up, Polly Maggoo zijn niet voor niets gebaseerd op Diana. Voor modehaters misschien íets minder een must, maar ach, die zijn door de mooie plaatjes ongetwijfeld ook zo om.  

Cijfer: 7+  

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.