Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP @ IDFA - dag 3
20 NOV 2011 • Door Jacques Bravoure • Meer blogs over Film

CJP @ IDFA - dag 3

The Will
Regie: Christian Sønderby Jespen (DK), 88 minuten

Waar gaat het over?
Als de Duitse hoteleigenaar H.P. Ernst doodgaat laat hij miljoenen na aan zijn dochter Petra én aan kinderen van zijn andere dochter, aangezien die zich dood heeft gedronken. Henrik en Christian (de twee hoofdpersonen) rekenen al jaren op het geld en kunnen het goed gebruiken. Ze zitten allebei aan de drugs en de drank, hebben tornhoge schulden en zijn vastbesloten hun leven helemaal om te gooien zodra het geld er is. Henrik is zelfs al naar zijn droomhuis aan het kijken. Maar in de bizar disfunctionele familie is niets wat het lijkt en kun je niemand vertrouwen.

Wat vonden we ervan? 
Als regisseur Jespen tijdens de Q&A opmerkt dat Henrik ook op de eerste rij zit, is het publiek bijna niet meer stil te krijgen. En dat is vol-ko-men terecht. The Will is bijna geen documentaire meer, het is een reality-speelfim. Dat komt door de kracht van de personages en de schijnbaar ongelimiteerde toegang van Jespen. Hij is er al vanaf de begrafenis van opa Ernst bij, zit naast Henrik in een bijna fataal auto-ongeluk en filmt diens complete mental breakdown. Drugs, sex, geweld, verraad, list, bedrog, vriendschap, familie en filosofie, The Will heeft het allemaal. Maar dan wel in de vijfde versnelling. Speciale bonus: als de broers richting Duitse rechtbank racen (met een biertje en een joint op) zetten ze, meer dan toepasselijk, Ich Will van Rammstein op 10. Deze docu moet, en dan bedoelen we ook echt móét, je gezien hebben.

Cijfer: 9+

I Am A Woman Now
Regie: Michiel van Erp (NL), 80 minuten.

Waar gaat het over?
In de jaren zestig deed gynaecoloog Burou als eerste operaties bij mannen, die graag vrouw wilden worden. Van Erp volgt verschillende vrouwen die deze operartie toentertijd ondergingen. Heeft het ze gebracht wat ze ervan verwacht hadden? En is het leven van een transgender tegenwoordig echt gemakkelijker, of zijn er nog steeds vooroordelen en pesterijen?

Wat vonden we ervan?
Het is nogal wat, om op dit gebied een van de pioniers te zijn. De operatie, uitgevoerd in Casablanca, voelt voor de vrouwen als een 'wedergeboorte'. Toch hebben ze er geen spijt van. Ze zijn nu in ieder geval wie ze willen zijn, en ach, ook 'echte' vrouwen hebben de nodige ellende in hun leven, relativeert een van hen. Maar wanneer dan ook de verhalen loskomen, van bedreigingen, scheldpartijen en zwaaiende fietskettingen, lopen de rillingen over je lijf. Zoals in de scene waarin de Belgische Corinne haar beste vriendin, die ze al veertig jaar kent, eindelijk vertelt dat ze vroeger een man was. Of de Engelse hormoonzuster, zoals de vrouwen elkaar noemen, die met tranen in haar ogen zegt dat haar moeder haar de deur uitzette na ontdekt te hebben wie haar zoon écht wilde zijn. Maar er is ook genoeg te lachen. Diezelfde Engelse mikt bijvoorbeeld de ene na de andere gortdroge oneliner op het witte doek. Van Erp heeft een prachtig stel vrouwen bij elkaar gezocht. Hij wilde al jaren een film maken over dit onderwerp en die liefde zie je terug in deze intieme en respectvolle documentaire.

Cijfer: 8
De Films Dag 7 | CJP bivakkeert deze week op het IDFA. Welke film scoort het hoogste cijfer?

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.