Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP @ IDFA - dag 1
18 NOV 2011 • Door Jacques Bravoure • Meer blogs over Film

CJP @ IDFA - dag 1

Page One: Inside The New York Times
Regie: Andrew Rossi (VS), 90 minuten

Waar gaat het over?
De bekendste krant ter wereld heeft het moeilijk. Door de recessie, maar ook doordat mensen hun nieuws steeds vaker horen/lezen/zien via internet. Maar The New York Times geeft de moed niet op. Ze schakelen jonge, talentvolle journalisten in, die helemaal thuis zijn in de wereld van social media. En er wordt het zware besluit genomen om geld te vragen voor content op de site. Heftige tijden dus, die filmmaker Andrew Rossi een jaar lang vastlegde.

Wat vonden we ervan?
Een zeer intrigerend kijkje achter de schermen van een journalistieke gigant. Voor iedereen met ook maar een béétje interesse in de mediawereld een absolute aanrader. En geen seconde saai. Een bijzonder authentieke documentaire: de krant spaart zichzelf in het geheel niet. Gedwongen ontslagen, foutieve berichtgeving over de oorlog in Irak: Andrew Rossi mag het allemaal laten zien en wij kunnen er mooi naar kijken.

Cijfer: 7,5

Meet the Fokkens (Ouwehoeren)
Regie: Rob Schröder, Gabriëlle Provaas (NL), 75 minuten

Waar gaat het over?
Tweelingzussen Martine en Louise Fokkens zijn een begrip voor (mannelijk) Amsterdam. Beide zussen werken namelijk al vijftig jaar op de Wallen. In deze documentaire zien we hoe Martine nog steeds dagelijks in haar peeskamertje achter het raam zit, haar zus Louise is twee jaar geleden gestopt. De dames zijn na al die jaren nog steeds onafscheidelijk en delen al hun sores met elkaar.

Wat vonden we er van?
De eerste drie kwartier zit je met rode wangen in de zaal, lichtelijk aangeslagen door de (seksuele) handelingen die de dames op hun oude dag nog uitvoeren. Hilarisch is de scène waarin Martine ’s ochtends langs de sigarenwinkel gaat voor condooms en tissues. Naarmate de film meer en meer uitlegt over de redenen van Martine en Louise om de prostitutie in te gaan, verandert de sfeer. Het is bijna tragisch hoe de dames eigenlijk niet zonder de Wallen kunnen. De tranen staan in je ogen als je ziet hoe de zussen elkaar door het leven helpen. Zusterliefde is onverwoestbaar. Ook op de Wallen.

Cijfer: 8,5

My Thai Bride
Regie: David Tucker (AUS), 55 minuten

Waar gaat het over?
We kennen allemaal de verhalen van de vieze oude mannetjes die op een vliegtuig naar Thailand stappen om wat jonge meiden te scoren. Deze film laat het niet écht zien, maar Edward was waarschijnlijk ook zo’n mannetje. Totdat hij verliefd wordt op Tip. Tip zat in een bar en was op zoek naar farang, buitenlanders. Al snel is Edward met haar getrouwd, ; heeft hij al zijn geld in een huis met varkensstal in Thailand gestopt en moet hij zeuren bij zijn vrouw om geld voor een biertje.

Wat vonden we ervan?
My Thai Bride is pijnlijk en tegelijkertijd vermakelijk. Edward is gewoon een domme lul die teveel drinkt en praat, niet voor niks is hij in Wales naar eigen zeggen ‘sociaal gezien een lepralijer’. Tip is, hoe begrijpelijk het vanuit haar situatie ook is, een slinkse hoer. ; Maar doordat ze allebei ; apart van elkaar gevolgd worden, heb je voor beide mensen en beide wereldbeelden begrip. De onvermijdelijke teloorgang is heerlijk om te zien, maar mensen die het geloof in de liefde al hebben verloren moeten deze docu misschien even overslaan.

Cijfer: 7

Paradiso
Regie: Jeroen Berkvens (NL), 90 minuten

Waar gaat het over?
Al meer dan 40 jaar is Paradiso dé poptempel van Nederland. In al die jaren hebben er enorm veel wereldsterren op het podium gestaan. Zij vertellen wat er zo speciaal is aan de oude kerk, we mogen meekijken in de kleedkamers, er zijn archiefbeelden van tientallen jaren oud en er worden een paar recente optredens gefilmd.

Wat vonden we ervan?
Het is een beetje het verhaal van de huizenhoge verwachtingen. We komen namelijk graag in Paradiso en het is écht een heel mooie plek. De docu valt echter een beetje tegen. Want hoe lang blijft het interessant om uit ontelbare monden van ‘bekende mensen’ te horen dat het zo speciaal is? Ook de slow-motion zooms, onder begeleiding van engelengezang, gaan op den duur vervelen. Het ziet er allemaal prachtig uit, de lijst van sterren die iets over Paradiso vertellen is werkelijk ontzagwekkend, maar de film gaat niet echt ergens heen. En hoe goed een reclamespot ook gemaakt is, na 90 minuten heb je al lang een keer willen zappen.

Cijfer: 6

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.