Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Sziget Dag 5: Hangen met Baskerville
14 AUG 2011 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Sziget Dag 5: Hangen met Baskerville

We ontmoeten de hele crew om een uur of drie bij de backstage van de A38-tent. Normaal gesproken staan gitarist/sampler Bart, bassist/toetsenist Thijs en zanger Bart slechts met zijn drieën op het podium, maar ten behoeve van het live-gevoel hebben ze drumbeest Ben ingehuurd. Het gezelschap komt vers uit het vliegtuig, na een vluchtje van anderhalf uur. We denken aan onze treinrit richting Sziget en zijn een beetje jaloers. Dat wordt erger als we aanschuiven bij het middagmaal. Na de bergen vlees van de afgelopen dagen is de lichtere catering backstage een verademing.

De jetlag lijkt mee te vallen: iedereen heeft zin in de show, er gaan sigaretten rond en er wordt ontspannen gepraat. En dat terwijl er nog opgebouwd en gesoundcheckt moet worden. De maaltijd gaat dus in een kwartiertje naar binnen en dan lopen we rap richting de plek waar Baskerville over een klein anderhalf uur Europa moet veroveren. Er heerst nog steeds een serene rust op het bospad.

Bart en Thijs bekijken de A38-tent met enige argwaan. ‘Volgens de organisatie kunnen er 7000 man in’, merkt Thijs verwonderd op. ‘Dit wordt één van de grootste shows die we ooit gedaan hebben, als hij vol komt tenminste.’ Dat was vorig jaar geen enkel probleem, maar toen trapten ze dan ook pas om tien uur af. Je hoeft geen Sherlock Holmes te heten om te bedenken dat optreden rond etenstijd minder gunstige perspectieven biedt. ‘Ach’, zegt Thijs, als er maar 30 man staan gaan we er ook vol voor.’

Een beklemmende, vochtige warmte slaat ons in het gezicht als we de lege tent in lopen. Gelukkig heeft het kleedhok koud bier en een airco. Terwijl ze wachten op het einde van Selah Sue’s soundcheck bladeren de jongens rustig het propagandaboek van de clubboot waar het podium zijn naam aan te danken heeft door. ‘Als je er niks van zegt gaan bands meestal zo lang mogelijk door’, zegt gitarist en sampler Bart met een knikje naar de deur, ‘en dat gaat allemaal ten koste van je eigen tijd.’ Die tijd is kostbaar, want bij het uitpakken van zijn spullen blijkt er tijdens het transport het een en ander aan zijn spullen kapot te zijn gegaan. De houten panelen van de tent zorgen bovendien voor een enorme lading galm. Of zoals Bart het zelf verwoordt: ‘Het lijkt net alsof er aan de andere kant van de zaal nog een drummer zit.’ Toch hebben we nog altijd geen haast, al staan de eerste mensen die nieuwsgierig zijn geworden door de maagsplijtende drumsamples al met hun neus tegen de dichte deuren.

Op het moment dat de tent open gaat voor publiek worden in één klap alle twijfels weggespoeld. Na een schuchtere blik in de zaal klaart het gezicht van de zanger op. Het succesvolle optreden tijdens de vorige editie heeft klaarblijkelijk zijn vruchten afgeworpen. De tent staat binnen luttele minuten vol met nu al uitzinnige, halfnaakte feestvierders. Na een korte intro in het Hongaars geeft iedereen elkaar een stevige knuffel en betreedt Baskerville onder een storm van gejuich het podium. Twee nummers later regent het zweet en kunnen ook wij ons niet meer inhouden: van de achterste tentpaal tot op de trappen van het podium gaat alles en iedereen he-le-maal kapot op de stuiterende electro van Baskerville.

Badend in het zweet en met een gelukzalige glimlach op het gezicht stappen de mannen na een uur het podium af. ‘Nou, het stond vol hè?’, roept Thijs triomfantelijk. Zanger Bart rent met een handdoek op zijn hoofd een rondje langs een tourbus en laat zich vervolgens totaal uitgeput op een stoel zakken. Baskerville moet eigenlijk direct door naar de studio van 3FM, maar Bart heeft ‘even een momentje voor zichzelf nodig’.

Een half uur later staan we in de scheepscontainer waar het Nederlandse radiostation kantoor houdt en dit indruwekkende dossier bijhoudt. Saillant detail, 3FM heeft als enige radiostation een eigen plek in de persruimte. Enthousiast grappend lullen dj en band door het interviewtje heen en dan valt het oog op de video-opnames die 3FM op het podium heeft gemaakt. Ze zijn zelf zichtbaar onder de indruk, maar blijven cool als altijd. ‘Dat wordt een leuk live-clippie', zegt zanger Bart laconiek. ‘Kijk dan Bennie, het lijkt net alsof je écht kunt drummen.’

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.