Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Sziget Dag 4: Balansdag
13 AUG 2011 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Sziget Dag 4: Balansdag

Geachte directieleden,

Het was ons een waar genoegen om een week rond te banjeren op uw geweldige festivalterrein. Laten we voorop stellen dat het van begin tot eind één groot feest was. Ok, de treinrit was wat lang, maar daar kunt u verder niets aan doen. Sterker, we kunnen u slechts lof toewuiven voor de vrijwel perfecte organisatie van dit festival.

We kregen soms het gevoel dat er meer crewleden dan kampeerders op het eiland waren, maar gelukkig stonden alle neuzen dezelfde kant op. Van schoonmakers en de mobiele bandjes-stasi tot het horeca-personeel en de beveliging, iedereen was vriendelijk en professioneel. We hebben welgeteld één keer een half uur in een rij gestaan, chapeau! De Paypass waar alles mee betaald moet worden leek ons op het eerste gezicht een irritant onding, maar veel efficiënter hebben wij ons natje en droogje nooit betaald op een festival. Daar kunnen we in Nederland nog wat van leren.

Wat al perfect is...
Als tienduizenden mensen besluiten een week met elkaar op een kluitje te gaan leven is het risico op epidemieën groot. Maar op Sziget worden ze de kop ingedrukt door een overvloed aan sanitaire voorzieningen. Een tot boven de rand gevulde Dixi zijn we nog niet tegengekomen. Douches zijn er ook genoeg en meestal komt er zelfs een dun straaltje warm water uit.

Eigenlijk is alles hier vrij goedkoop, schoon en verzorgd. Een pakje sigaretten kost net iets meer dan een biertje (2 euro). Wat eigenlijk geen biertje mag heten, maar een bier. Of de voorkeur nu uitgaat naar goulash, chicken pad thai of snoekbaars, wie bij u goed wil eten kan heil zoeken in één van de misschien wel 100 eettenten op het eiland. Meer dan 6 euro voor een complete avondmaaltijd hoef je vrijwel nooit te betalen. Tenminste, als er geen weegschaal in de buurt is. Zodra uw landgenoten lappen vlees gaan wegen verschijnen er dollartekens in hun ogen en zetten ze gerust een slordige 14 euro voor een braadworst op de bon. Het zal vast een cultureel verschijnsel zijn, maar zou u daar volgend jaar iets aan kunnen doen? Een verbod op saslic zou overigens ook heel wat arme zielen redden. Een lang verhaal kort: we voelen ons relatief schoon, zeer welkom en weldoorvoed. Ook voor vegetariërs is er op Sziget genoeg keus...

En wat nóg beter kan...
Als ervaren festivalgangers (en omdat klagen een belangrijk onderdeel van onze cultuur is) hebben we natuurlijk wel een paar puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Om maar meteen met ons belangrijkste bezwaar te beginnen: de bands die dit jaar op het podium staan zijn nogal 1995-georiënteerd (of waren zelfs al in de eighties op hun hoogtepunt).

Veel ‘nieuwe’ muziek hebben we in de line-up niet kunnen ontdekken. De prettige uitzonderingen op de af en toe routineuze shows waren Kasabian en Peter, Bjorn en John. Met het plezier van een meute jonge honden joegen zij het publiek richting de zevende hemel. Ook Xteria, de sambaband, was een gouden greep. We hebben wel eens massale toiletdrumsessies meegemaakt op Lowlands, maar dit was van een totaal andere orde. Een menigte van zeker 100 man heeft anderhalf uur lang staan meehengsten op alles wat maar voorhanden was. Die mogen volgend jaar zeker terugkomen.

In plaats van The Prodigy dan alstublieft. Wat een wanstaltige vertoning van twee clowns op leeftijd en een stel muzikanten die het geheel een ‘live’-sausje moesten geven. Aan de andere kant: als het de bedoeling was zoveel mogelijk mensen huilend en bebloed richting ziekenboeg af te voeren ter werkverschaffing dan was dit een excellente keuze. Gelukkig zijn het hospitaal en de bijbehorende apotheek weer zo perfect geregeld als we inmiddels van u gewend zijn.

Kanttekening twee betreft de verkeerssituatie op Sziget. We begrijpen dat een enorm eiland bepaalde logistieke restricties met zich meebrengt, maar is het echt nodig om een squadron scooters, motoren, quads, personenwagens en allerhande handkarren alle toegangswegen onveilig te laten maken? Misschien is het een idee om de fietsenstalling op komende edities nog verder uit te breiden, wellicht wordt dan het toetreden tot de EU ook iets gemakkelijker. Nog een punt van hulde trouwens: de pogingen om de verschillende nationaliteiten dichter bij elkaar te brengen zouden Alexander Pechtold natte dromen kunnen bezorgen.

Om de integratie verder te volbrengen lijkt een Holland-quotum ons echter niet verkeerd. Bijna 1 op de 4 (!) kampeerders is hier van Dietschen afkomst. Nou vooruit, een quotum gaat wat ver. Maar wellicht kan er in het reglement opgenomen worden dat de Nederlandse jongeren geen korte geruite broeken met ‘van die zakken aan de zijkant’ meer mogen dragen. Dan zouden we een stuk minder opvallen tussen de rest van het wel goedgeklede festivalpubliek. Als we dan toch bezig zijn zouden we ook graag de leuzen ‘Alle Duitsers zijn homo’ en ‘HOLLAND, klap klap klap, HOLLAND, klap klap klap, HOLLAND’ op de zwarte lijst plaatsen. Verder zijn we best aardig hoor en het Holland House wordt gewaardeerd. Heerlijk om zelfs in Hongarije lekker de ballerige student uit te kunnen hangen. Köszi!

 Zoals eerder geïnsinueerd zijn dit aantekeningen die ver na de komma komen. We zijn vooral heel dankbaar dat we een week lang mogen genieten van Thaise massages, emmers cocktails van Tom Cruise en Chuck Norris, de Mega Vega, barretjes waar bier halen geen zakelijke transactie in een roestvrije stalen omgeving is, typisch Hongaarse rituelen als goulash, volksdansen en blikken bier die duurder zijn dan getapt bier, een zeer uitgebreid randprogramma, Hongaarse schonen, openbaar vervoer via het water, gepasteuriseerde (chocolade-) melk, Norit tegen kostprijs, de tolerantie jegens zigeuners, de vrijheid om je tent neer te zetten naast de mainstage, snoeiharde dubstep tot laat in de ochtend en uw ongebreidelde gastvrijheid. Om deze uitgebreide brief kort samen te vatten: Köszi!

Met vriendelijke groet,


Uw redactionele CJP-gasten


Post Scriptum Dag 4:
Gegeten: Goulash, febo-burger, anderhalve brie-mosterd sandwich, pizzacroissant, kaascroissant, Pringles paprika.
Gedronken: Gerstenat,  liters frisdrank en water, Chuck Cod cocktail, Jack Daniels Zonder Zooi erin verdorie (om af te romen), biertje (om nog een keer een punt achter de avond te zetten). Melk (om de avond dan echt helemaal af te sluiten).
Paradijsvogel: Angelica Brejstönaviarzaghárkov (68) zet elk jaar op Sziget de bloemetjes buiten, uiteraard staan buiten beeld hordes mannen kwijlend toe te kijken.
Quote van de dag: ‘Die vrouw heeft de borsten van iemand die dertien kinderen heeft geworpen.’ ‘Ja, en de buik van iemand die ze allemaal heeft opgegeten.’
Beste act, nooit van gehoord: Overflow (Kroatië), vanuit de persbühne klinkt de soundcheck waardeloos, pling-pling-pling, en de youtubevideo hiernaast is echt verschrikkelijk. Maar geloof ons als we zeggen dat dit live echt heel vet is, RAAAWK!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.