Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Sziget Dag -1: Wagonziek
08 AUG 2011 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Sziget Dag -1: Wagonziek

Wagonziek
Niemand weet waar de trein over 20 minuten zal vertrekken, maar ook hier nemen we geen aanstoot aan. Als de eerste mensen richting spoor 19 lopen, treedt het bekende festivalinstinct in werking: volg de meute. En inderdaad, met een minuut of tien vertraging vertrekken we richting het zuiden. De trein is helemaal uitverkocht. Er gaan dit jaar zo’n 15.000 Nederlanders naar het festival en een groot deel daarvan onderneemt de queeste in een coupé van zes stoelen. Het is ideaal voor de doorgewinterde festivalklant natuurlijk. Je ontmoet hoe dan ook nieuwe mensen, je hoeft nooit te rijden en daaruit voortvloeiend: je kunt zoveel drinken als je wilt.

Aan boord blijkt dat het argument te zijn waar de meeste mensen voor overstag zijn gegaan. Op het perron zagen we wat sporadische halve liters bier, maar amper een uur onderweg wordt het steeds moeilijker mensen zonder blik in de handen te vinden. Om drie uur vinden we in wagon 7, niet geheel toevallig slechts enkele meters van de party-wagon, het eerste slachtoffer. Een jongeman van een jaar of twintig heeft zijn hele coupé ondergekotst en ook de vriend die zijn hoofd ondersteunt is daarbij hevig getroffen. Ach, hij heeft nog zeker 18 uur om bij zinnen te komen en zo weet hij in ieder geval zeker dat hij breeduit over de stoelen kan liggen.

De partywagon die hem de kop heeft gekost is het hart van de trein. De muziek van de dj’s is in alle coupés te beluisteren en gaat van deep-house via indie klassiekers en eighties hits richting dubstep. De drankvorraad is net zo eclectisch als de muziek, met halve liters colabier als ultieme favoriet. Naast gedanst wordt er ook volop gerookt, veel langer dan een half uur houdt je het er niet uit en dat zorgt voor een druk komen en gaan in de smalle gang. Naar verloop van tijd plakt alles en iedereen, zijn de toiletten een puinzooi en ruikt de hele trein naar bier. Het is net alsof Sziget al begonnen is.

Vertraging
Helaas zijn we nog niet eens op de helft van de rit. Zoals de dj terecht door de speakers schalt: er zitten een aantal volslagen idioten op de trein die het grappig vinden om aan de noodrem te trekken. Of we ze asjeblieft direct uit het raam willen flikkeren en voor de aardigheid hun spullen erachteraan. Na de vierde keer blijken twee dametjes niet zo onschuldig als ze eruit zien. Ze werden door drie coupégezellen aangegeven. Want hoewel je coupé-genoten praktisch familie worden op deze trip, is er immers één irritatie die Nederlanders tot de rand van waanzin kan drijven: vertraging.

En vertraging hebben we. Over de laatste kilometer doen we vanwege de onverlaten anderhalf uur, ook het Hongaarse spoorwegennet is schijnaar overlast. Gelukkig hebben we enkele spoorzigeuners nog ter vermaak. Liefst 27 uur zitten we uiteindelijk in de trein, waarvan we er ongeveer 3 uur hebben geslapen. In Budapest zelf is het met de op de trein aangeschafte Citypass een fluitje van een 2500 cent om op het festival te komen. Voor die 25 euro reis je de hele week gratis met het ov, waaronder de festivalboot, en heb je toegang tot alle zwembaden en badhuizen in Budapest.

Onze doodvermoeide hoofden klaren enigszins op als we via de persingang langs de menigte naar binnen lopen. De tent staat netop tijd voor de regen begint en met een gelukzalige glimlach halen we de pas op waar we alles mee moeten betalen op Sziget. Met een halve liter cola voor €1,30 en een broodje Gyros van €3,10 spoelen we de laatste vermoeidheid weg. Wij zijn klaar voor Sziget.

Sziget Dag 0:
Gegeten: Zelfgesmeerde broodjes sambal-pindakaas, kaas-nacho’s en gyros.
Gedronken: bier, biercola, een excuus-fanta, wodka-cola, een voorkomen-is-beter-dangenezen-water. Bier.
De paradijsvogel: Deze beveiliger is misschien niet zo vreemd gekleed, maar de attitude die hij ontleent aan het kleine beetje macht dat een portier van een overbelaste partywagon heeft is legendarisch deze avond. De day after is hij weer vrolijk.
Quote van de dag: ”Ga je het mij nou moeilijk maken?” (Van bovenstaande portier, tegen iemand die zijn denkbeeldige lijn overschreed) (en alle anderen die het waagden hem aan te spreken)
Beste act, nooit van gehoord: Vervelende gitaaralto´s tijdens een verplicht uurtje op het perron van München Ost. Helaas imiteerden ze Anouk, Lady Gaga en Rihanna zo goed dat na gezonde aarzeling ook wij luidkeels meezongen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.