Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Sziget dag 1: Een dag als Hongaar
10 AUG 2011 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Sziget dag 1: Een dag als Hongaar

Het ontbijt
Hier doen de Hongaren niet moeilijk over. De barman van de oosterse yoga/loungetent weet ons te vertellen dat cappuccino en een broodje (uiteraard met vlees) vrij standaard zijn voor de Magyar. Dat het toevallig ook de duurste items op de menukaart zijn valt ons later pas op. Helemaal zen stappen we op, onze queeste kan beginnen!

Het beloofde land
Sziget is zo groot dat je er dagen kunt ronddwalen en nog steeds nieuwe dingen tegenkomt. Zo struinen we een beetje over het terrein en komen ineens in een Hongaars volksfeest terecht. Ideaal, want de kans dat we hier een van weinige Hongaren tegen het lijf lopen en eindelijk te weten komen wat onze muze gisteren zei is aanwezig.

De Hongaarse volksdans is legendarisch en als we worden uitgenodigd mee te dansen kunnen we dat als aspirant Hongaren natuurlijk niet weigeren. Zo moeilijk is het niet, de sirtaki en polka zitten al in ons volksdansportfolio, dus we kunnen na een paar minuten meedoen zonder blauwe tenen te veroorzaken. Helaas wilden de danseressen niet van outfit ruilen. Het zou sowieso een flinke klus geweest zijn. Als een dame een avondje wil gaan volksdansen dient ze 4 of 5 witte onderjurken te dragen. Op bijzondere gelegenheden zelfs 10! Maar dan duurt het feest ook van ’s middags tot een uur of 8 ’s ochtends.

Blijkbaar heeft ons geheugen ons een loer gedraaid vannacht, want onze uitspraak wordt niet begrepen door de danseressen. Teleurgesteld druipen we af. Gelukkig zijn kaatsen, katapult schieten, bezems maken, steltlopen en basketbal ook typisch Hongaarse gebruiken. Om het zitten aan enorme tafels en met zijn drieën in een wieg schommelen niet te vergeten. Na twee uur Hongaarse gebruiken zijn we het doel van vandaag bijna vergeten, als we vanuit een ooghoek ineens Learn Hungarian op een tentdoek zien staan. Nog voordat de stelten de grond raken zitten we al aan tafel bij Csenge en Levi  (typisch Hongaarse namen, zo verzekeren ze ons)  van het Nationale Centrum voor Hongaarse Taal en Cultuur. Onze handen trillen als we bedenken hoe dichtbij we bij het antwoord zijn.

De spanning wordt ons bijna teveel en we durven niet direct te vragen naar de ongetwijfeld schunnige zin van de Hongaarse. We besluiten te beginnen met wat zinnen die iedere Nederlander op Sziget van pas komen.

Een sjaslic heeft me de ergste diarree van mijn leven bezorgd, waar is het dichtstbijzijnde toilet?
A sasliktól kaptam életem legdurva’bb hasmenését hol van a wc?

Weet je waar we kunnen feesten zonder Nederlanders?
Tudod, hogy hol van olyan party, ahol nincsenek Hollandok?

Zijn die mooie ogen typisch Hongaars?
Ez a gyönyörû szem tipikusan Magyar tulajdonsa’g? 

Na wat kleine doch essentiële woordjes als bedankt (köszi spreek uit: kussie), geen dank (szivi) en kusje op de wang (puszi, spreek uit: pussy) hebben we eindelijk de moed verzameld om te vragen wat ‘A mosdót keresem?’. Csenge lacht om onze gespannen koppies. ‘Bocs jongens, maar ze moest gewoon heel erg nodig naar het toilet’.

Verdwaasd laat ze ons achter voor de volgende verliefde Nederlander. We eten een enorm bord Goulash tegen het verdriet en nemen ondertussen het Hongaarse zinnenboekje door dat we van Levi meekregen. Dat zal ons vanavond een boel verwarring en hopeloos hartezeer schelen. Jó éjszakát kívánok Hollandia!

Sziget dag 1:
Gegeten: Hongaars broodje ham, maagvriendelijk broodje vega, ketel verwerkings-goulash
Gedronken: Southern Comfort Mojito, water en bier, groene thee en cappuccino, bier.
Paradijsvogel: King Fritz de Derde!
Quote van de dag: ‘Otthon felejtemem a sátram, alhatok a tiedben?’ (Ik ben mijn tent vergeten, kan ik in die van jou slapen?
Beste act, nooit van gehoord: The Mono Jacks

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.