Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Sziget Dag 0: Zeeziek
09 AUG 2011 • Door Steven Stoffers • Meer blogs over Muziek

Sziget Dag 0: Zeeziek

De woelige baren
Széchenyiis een begrip in Hongarije, sinds de opening in 1927 komt men van heinde en verre om in een stinkend zwavelbad alle rotzooi los te liggen weken. Het enorme art-decó, jugendstil, barokke (of iets in die trant) complex is een bezienswaardigheid op zich, maar de massa’s mooie mensen in zwemslip of bikini zijn een ware lust voor het oog. Als je een beetje om de glurende opaatjes heen kijkt tenminste, want het aloude cliché moet van stal gehaald worden: dit is vertier voor jong en oud. Voordat wij rimpels kunnen gaan tellen moeten we er wel eerst zien te geraken uiteraard. Nu komt de dit jaar ontwikkelde Sziget Budapest CityPass goed van pas. Vooraf online reserveren of in de Sziget-treinen te koop voor slechts 25 euro. Daarvoor krijgt je 12 dagen gratis OV (boten, treinen, metro’s alles) èn gratis toegang tot alle badhuizen in de stad. Vanaf Sziget vaart er een boot richting Budapest Centrum, maar het is uitkijken geblazen want voor je het weet meer je na 500 meter al weer aan op een nabijgelegen eiland en kun je 5 kilometer lopen. Niet dat ons dat gebeurd is hoor.

'Gesellig hè?!'
Széchenyi is zo beroemd dat iedere rechtgeaarde Hongaar natuurlijk weet welke metro je moet pakken. Nadat we een aantal winkels hadden beoordeeld op de schoonheid/leeftijd van de cassière, was het een peulenschilletje om bij de fruitwinkel van Bettina met de mooie meloenen Engelse aanwijzingen te krijgen.

Voor de deur van het badhuis staat een rij van hier tot ginder. Blijkbaar zijn er meer matrozen op het idee te gekomen een verlofdag op te nemen. Ook hier is Nederlands weer de voertaal, als iets gratis is zijn ‘we‘ er als de klippen bij. Binnen een uurtje gaan we voor anker in een aangenaam warm thermaal bad. De koppijn is weg zodra de eerste rimpels in onze handen staan en dat is voor ons een teken zo duidelijk als een misthoorn: tijd om een geelgouden matroos tot kapitein te bombarderen. Als we van de kombuis teruglopen naar de waterkant weten we: veel beter dan dit gaat een middag niet worden. We lopen terug naar het centrum van Pest, vergapen ons aan de mooie vergezichten, architectonische hoogstandjes, kraampjes met fantastische stukken vlees en opnieuw enkele art-decó/jugendstil/barokke/of-iets-in-die-trant gebouwen.

Het wordt tijd om deze blog te tikken, dus we kunnen er maar kort van genieten. ‘Helaas’ zullen we nog een keer terug moeten. We schroeven de zeemansbenen onder en monsteren voor de tweede keer aan op de Radio 1-boot. Met de wind in de rug zetten we koers richting het festival en na een half uurtje bovendeks zonnen klinkt het ‘Land Ahoy’ van de eerste stuur. Dan ga we nu maar eens kijken of die kleine Prins muzikaal gezien iets in zijn mars heeft. Arrrr!

Fotografie: Niek Leermakers

Sziget Dag 0
Gegeten: Immense afterparty-hamburger, Diarreeremmers (ontbijt), vegaburger (best goed te hakken), bananen van Bettina.
Gedronken: één biertje teveel, een dubbele espresso, een limo om die gore troep (Nesbahfé) weg te spoelen, anderhalve liter water.
Paradijsvogel: Wij stellen u voor aan Tormentor, naast een vork door zijn neus en een schedel op een stok waarmee de fotograaf in zijn achterste werd gepord bungelde er buiten beeld ook een levensechte dildo tussen zijn benen.
Quote van de dag: “Als die schipper nog drie knopen harder gaat varen, moet ik echt even mijn maaltijd overboord zetten.”
Beste act, nooit van gehoord: Prince.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.